Er du klar?

BakdemperDempegaffelDemperserviceFoxGaffelServiceSykkelService og vedlikehold

Det begynner faktisk å bli vår her i Trøndelag også. Selv om brøytekantene fremdeles er ganske høye så er det en del kilometer vei som begynner å bli fri for snø. Før snøen slipper helt er det lurt å gå over sykkelen. Det er faktisk en del komponenter som trenger en gjennomgang før dekkene kjenner barnålsti for første gang denne sesongen.

Har du sykkel med demping er demperne en av de viktigste punktene på servicelisten din. I tillegg til at en demper skal ha riktig mengde luft i seg for å dempe på rett måte, så skal den også ha oljeskift en gang i blant. I tillegg legges det støv og rusk på selve demperflatene når du er ute og sykler, og med gjentatte bevegelser inn og ut dytter du dette støvet inn i pakningene. Tilslutt vil en pakning mer eller mindre fungere som et sandpapir og dette skjer inni demperen hvor du ikke ser det.

Demperservice er beskrevet tidligere. Det å ta demperservice er ikke så veldig vanskelig, men ofte krever det en del verktøy som ikke alle har. Investeringen i verktøyet koster mer enn å levere demperen inn og få det gjort profesjonelt. I tillegg til verktøy må man regne med olje og slitedeler for nærmere 1000 kroner. Oppå dette må man regne et par timers arbeid og møysommelig manual-lesing for å komme i mål.

I år velger jeg derfor å levere fra meg både demper og gaffel på service. Demonteringen er ganske enkel. Jeg henger opp sykkelen i et stativ og løsner bakdemperen ved å fjerne de to boltene som holder demperen til sykkelen. For gaffelens del så tar jeg først av hjulet og siden bremsen. Deretter løsner jeg de tre boltene som holder styrefremspringet fast til selve gaffelrøret.