Garmin Venu 2

GarminGarmin EdgeGarmin VenuGarmin Venu 2GPSProdukttesterVenu 2NavigasjonProdukttester

Min gode gamle Garmin Fenix 5 begynte å få problemer med batteriet sitt rett før jul. Når batteritiden da tilslutt krøp under en dag pr opplading så var tiden inne for en utskifting. Etter nøye vurdering så endte det opp med en Garmin Venu 2.

Garmin sponser for ordens skyld ikke Sykkelhjulet på noe som helst vis og Garminenhetene er anskaffet på vanlig vis.

Førsteinntrykket

Det finnes utallige videoer og oppakkingsvideoer på nett. Derfor hopper jeg rett på sak. Eska til Garmin Venu 2 er ei helt vanlig grå eske med bilde av klokka på og innholdet er ganske så minimalt, men ikke for lite. Her finner du selve klokka, en ladekabel og litt bruksanvisninger.

Klokka er veldig lett, men konstruksjonsmessig er den solid og god. Den skal tåle litt med blant annet Gorillaglass som dekker displayet. Det blir spennende å se hvor lang tid jeg bruker på å få ei ripe i dette. Klokka skal nemlig være med på det meste av turer og aktiviteter, så den kommer til å få kjørt seg.

Det som skiller Venu-serien fra resten av Garmin sine produkter er skjermen. De fleste klokkene produsert frem til nå har en form for MIP-skjerm (eng: Memory-in-pixel), mens Venu-serien bruker en AMOLED-skjerm. Dette gir en helt annen kvalitet på skjermbildet, men det går på bekostning av strømforbruket til klokka.

Hvorfor Venu 2?

Jeg har hatt Fenix-serien en god stund og har vært veldig fornøyd med det. En av hovedgrunnene til valget av Fenix var at jeg kunne bruke en enhet til alle aktivitetene mine. Om det var jogging, fjellturer, sykkelturer eller annet spennende. Fenix dekker definitivt alt jeg gjør. Den gang jeg valgte å bytte ut min Garmin Edge 305 og min Forerunner 60 med Fenix, så var det fordi jeg ikke ville kjøpe to nye enheter. I 2021 kjøpte jeg en Edge 530 fordi jeg ville prøve hvordan det var å ha en dedikert sykkel-GPS igjen. Kravene til klokke-GPS ble derfor litt anderledes.

Faktisk så hadde jeg ikke lengre behov for GPS som varte en helt dag og mer til. Alle de funksjonene har jeg allerede i Edge-enheten. I tillegg har Edge 530 en del andre funksjoner som Fenix ikke har pr dags dato. Det eneste kravet jeg hadde fra klokka var at den kunne sende puls som ANT-enhet til Edge 530 og det har Venu 2 en innebygget funksjon for.

Så nå vil Venu 2 fungere som en pulsmåler når jeg er på sykkelturer og dermed bruker den ikke spesielt mye mer strøm enn om den fungerte som ei vanlig klokke. På fjellturer og øvrige aktiviteter der Edgen ikke blir med, så fungerer den bra som GPS.

Garmin økosystem

Garmin har for lengst skjønt at forbruker gjerne vil ha flere enn en enhet. En aktivitetsmåler, en sykkel-GPS, kanskje en hunde/jakt-GPS og muligens ei baderomsvekt. Alle enhetene prater sammen via Garmin Connect. Og ved hjelp av en funksjon kalt TrueUp samler Garmin inn data fra alle aktivitetesmålere, synkroniserer disse og sørger for at det ikke blir loggført doble datasett. Dermed kan man bare bruke enhetene om hverandre så lenge de har denne funksjonen.

I bruk

Det mest interessante er å se klokka i bruk. Den går rett inn i den daglige funksjonen som min tidligere Fenix 5 utførte. Den fungerer som ei klokke og sitter på hånda 24/7. Fenix 5 hadde overlegen batteritid, men denne tapper seg etter hvert som klokka blir eldre. I tillegg ble den tidligere klokka benyttet på sykkelturer som GPS og dermed ble batteritiden mindre i praksis på Fenix 5. Dette har med bruksmønster å gjøre for min del.

En av funksjonene klokka har er PulseOx, altså at den måler Pulsoximetri altså hvor mye oksygenmetning blodet har. Hvis du velger å ha denne funksjonen stående på så vil du ha batteritid på en 4-6 dager. Skrur du denne av dobles gjerne antall dager batteritid.

Jeg har tatt med meg klokka på skiturer og på gåturer. Begge deler fungerer veldig bra. Den samler ikke inn ekstra data for skiturer som enkelte andre klokker kan gjøre, men for meg og mitt nivå så er det mer enn godt nok med sporing, hastighet og eventuelt puls.

Klokka støtter en rekke musikk-tjenester som Spotify og Amazon. Den støtter dessverre ikke Apple Music. Jeg kommer antagelig aldri til å benytte meg av musikkstrømming fra klokka uansett, da telefonen blir med på tur. Ikke pleier jeg å spille spesielt mye musikk mens jeg er ute og går heller.

En funksjon jeg har sansen for er Garmin Pay. Du kobler ganske enkelt bankkortet ditt til Carmin Connect og det opprettes på klokka etterpå. Når du skal kjøpe noe i butikken henter du opp Garmin Pay-funksjonen, taster en kode og legger klokka på betalingsautomaten. Stort enklere kan det ikke gjøres.

Klokka bygges opp rundt aktiviteter. Du kan legge inn forhåndsdefinerte aktivitetestyper som Løping, Fjellvandring, Sykling og mer. Jeg har valgt å legge inn Gåing, Fjellvandring og Langrenn. Til disse aktivitetene opprettes det da forhåndsdefinerte display som kan inneholder interessante data for aktiviteten. Disse kan du enkelt gå inn og endre på om du ønsker det.

Klokka har naturlig nok ikke alle datafeltene som Fenix hadde tilgjengelig. Likevel skulle jeg ønske at ting som barometer var der da klokka har dette for å få nøyaktig høydemåler.

Er det en ting jeg skulle pirke på med klokka så er det tiltsensoren og funksjonen dens. Jeg bruker ikke alltid-på-funksjonen klokka har nettopp for å spare strøm. Så når jeg løfter venstre arm for å se på klokka så forventer jeg at den skrur på skjermen slik at jeg kan se klokka. Dette gjør den skjelden og jeg må trykke på en av knappene. Uten om det, så har jeg ikke mye å utsette på klokka.

Oppsummering

For meg så er Garmin Venu 2 et fornuftig valg. Den er ikke fullspekket med masse funksjoner jeg ikke kommer til å bruke og har stort sett funksjoner jeg ser nytte av for de aktivitetene kommer til å benytte klokka med. Jeg liker spesielt godt skjermen og at den kan brukes som puls-sender til Edge-enheten min.

Nylig ble Venu 2 Plus og Fenix 7 lansert. Disse klokkene har helt nye funksjoner relevante for sine respektive segment, men jeg ser ikke noen nytte i noen av disse funksjonene. Dermed blir Venu 2 bare et enda bedre valg. Prismessig så bør de ble billigere etter hvert også.