Rammebag eller sekk

RammebagSykkelSykkelsekkSykkelturOppbevaring

Sekk er et meget egnet utstyr for å frakte med seg ting og tang rundt på tur. Om man går, jogger eller sykler. Likevel finnes det ganske mange spennende alternativer. Rammebag er en av dem.

Når det kommer til rammebag så har jeg ikke så veldig mye erfaring enda, men jeg lagde meg en rammebag i begynnelsen av året. Det kan du lese mer om her. For det første var dette et spennende prosjekt, men jeg har alltid hatt lyst til å prøve rammebag for å se om dette er noe som faktisk kan fungere.

Tanken er ganske enkel. Når du er på tur, så har du med deg alt uansett. Om det da er lagret på ryggen eller på sykkelen spiller ingen rolle for selve vekta. Det har derimot betydning for en del andre ting.

Rammebag klar til innsats
Rammebag klar til innsats

De positive sidene

Det aller meste behagelige med en rammebag er at det ikke er noe på skuldrene dine. Etter mange timer på fjellet så kan skuldrene være ganske kjørte selv om sekken er aldri så god. I tillegg så er det dette med å transportere fukt. Man kommer ikke utenom at en stor plate som ligger tett inntil ryggen faktisk transporterer fukt dårligere enn om den ikke var der i det hele tatt.

Tyngdepunktet på det man har med seg kommer lavere. Det er jo ikke snakk om ekstreme mengder vekt, men et par liter vann utgjør en del. I tillegg er det jo verktøy og ekstra klær som veier litt.

En sekk festet til ryggen vil stort sett ha vekten sin over bakhjulet. En rammebag fordeler vekten noe mer mellom foran og bak.

En fulldempet ramme har ikke spesielt mye plass mellom over- og underrør. Skal du ha med deg alt må du pakke lurt og kompakt. For den som tar utfordringen, så blir det med en god del mindre på tur. Dette er jo positivt for vekta også.

De negative sidene

Når du flytter vekt fra ryggen til sykkelen, så har du fremdeles med deg samme vekta på tur. Likevel så føles sykkelen noe tyngre når du har plassert vekta på den. Når du i fart skal dra med deg fremhjulet over en stein så er det tyngre. Når du like etterpå skal dra med deg bakhjulet opp på samme steinen føles det tyngre. Med litt fart så oppleves sykkelen også litt vanskeligere å bryte rundt hindringer. Det gjør ganske enkelt noe med følelsen av sykkelen.

Sykkel og sekk klar til tur
Sykkel og sekk klar til tur

Det er mindre lagringsplass. En sekk på 20-30 liter som blir med på fjelltur rommer en del. Du kan ha med deg godt med klær, mat, masse drikke, energibarer og mye mye mye mer.

Rammebagen jeg lagde har jeg beregnet til cirka 5 liter. Da tar drikkesystemet opptil 1,5 liter av det. Dermed er det igjen 3,5 liter til andre ting. Dette er ikke spesielt mye og man er avhengig av å kunne pakke lurt.

Er rammebagen da brukbar?

For de lengre turene så skal man pakke utrolig kompakt for å få med seg alt i en rammebag. Spesielt hvis ramma har dempesystemet inni triangelet. Klarer man å få med seg alt i rammebaggen så er det virkelig befriende å ikke ha sekk på ryggen. Det er faktisk lite som er så ubehagelig som en tung og feilplassert sekk.

I rammebaggen jeg har laget meg, så får jeg plass til drikke og mat, en reserveslange, verktøy og en vindjakke. Hvis jeg skal ha med meg kamera og eventuelt drone, så har jeg ikke plass. De lokale turene blir derfor veldig ofte med rammebag, mens de lengre turene gjerne er med sekk.