Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

FørstehjelpUtstyrFjell- & Sti-vett

Fjellvettreglene ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Sammen med Røde Kors lanserte Den Norske Turistforening Fjellvettreglene, eller Fjellreglene som det den gang het. Mye har skjedd siden 1950 og i 2016 ble de nye fjellvettreglene innført.

I dette innlegget skal vi se nærmere på fjellvettregel nr 5 som består av 7 underpunkter.

På vintertur trenger du vindsekk, underlag, sovepose og spade for å klare deg en natt ute. Vindsekk kan redde liv.

Det å ha med seg et isolerende lag om vinteren kan være avgjørende for å overleve en vintertur, men det kan være smart å ha med seg litt ekstra på en tur om sommeren også. Da er det ikke like kritisk, men å ha med seg en Jervenduk, eller tilsvarende, gjør at du kan pakke deg inn. I tillegg kan den fungere som et le for vinden når du skal ta pauser.

Ta med deg noe, for eksempel refleksvest eller hodelykt, som gjør at du lettere blir funnet dersom uhellet er ute.

Reflekser er laget for å reflektere lys. Selvfølgelig reflekterer de lys fra biler og lommelykter. Skulle uhellet være ute og det sendes helikopter ut for å lete etter deg så kan lyskastere fra helikopteret reflekteres i refleksene dine.

Det beste passive hjelpemiddelet du kan ha med deg er derfor klær med reflekterende egenskaper.

Ha med førstehjelpsutstyr. Det gjør at du kan hjelpe både deg selv og andre.

Førstehjelpsutstyr burde vært en selvfølge for alle på alle turer. Det er så enkelt å pakke med seg litt for det mest nødvendige. Det er laget utallige pakker for personer på tur som dekker det mest nødvendige. Så har du ikke gjort det bør du gå til anskaffelse av et lite førstehjelpsskrin og gjøre deg kjent med innholdet.

Bruk alltid sender/mottager, og ha med søkestang og spade dersom du skal ferdes i skredutsatt terreng.

Recco Bike
Recco Bike

For de som ferdes på toppturer om vinteren så kan en sender være det som skal til for at folk finner deg. Og er du ute med venner, så er det mottakeren som skal til for at du finner vennen din. Det å prøve søkestang er også noe som du absolutt bør gjøre. Det handler igjen om det å gjøre seg kjent med utstyret. Recco er en av produsentene av slike sendere. Det er en passiv enhet som som regel er sydd inn i plaggene dine. Det er også mulig å få tak på enheter som kan klistres til hjelmer eller annet utstyr man har på seg.

Pakk smart!

Det å pakke smart er det selvfølgelig delte meninger om. Her på sykkelhjulet er det tidligere skrevet en del om pakking. Trenger du tips til hvordan du pakker mest fornuftig, så kan du ta en titt her.

Mobiltelefon kan være et nyttig hjelpemiddel, men husk at du ikke kan stole på den i alle situasjoner eller områder.

Som nevnt mange ganger tidligere kan en telefon være falsk trygghet i fjellet. Det er ikke alltid det er dekning og det er ikke alltid batteriet holder slik som forventet. Sørg derfor for å ha planene klare for hvordan du skal få varslet andre om at du trenger hjelp.

Si fra om hvor du går og ha med deg en refleks og eventuelt et lys. På den måten vet man hvor letinga bør begynne og ser man da et lys i området så kan det være nok til at du blir reddet.

Om ulykken er ute, varsle politiet på 112, gå etter hjelp eller prøv å varsle på annen måte.

Det å få varslet politiet er en av de viktigste tingene man kan gjøre. De kan sette inn det apparatet som skal til for å få deg og turfølget ut fra området. Hvis det ikke lar seg gjøre må du ta en vurdering om hvorvidt det er fornuftig å komme seg ut etter hjelp. Er turfølget fire eller flere så sørg for å aldri gå alene om du tenker å gå dårlig vær. Skulle du være færre så gjør det best mulig for den som ikke klarer å komme seg ut. Er man skadet faller kroppstemperaturen fort og da er varme klær viktig.

Husk for all del å notere deg hvor dere forulykket. Skriv ned koordinater og merk av på et kart.