RECCO nødreflektor

Navigasjon
RECCO sin reflektor festes enkelt på hjelmen med dobbelsidig tape 
© RECCO / Anton Enerlöv Photography
RECCO sin reflektor festes enkelt på hjelmen med dobbelsidig tape 
© RECCO / Anton Enerlöv Photography

På ISPO München var jeg innom RECCO og pratet en god stund en av deres representanter. Det viste seg at RECCO har en teknologi som virkelig er egnet for oss som sykler i fjellet.

Jeg har tidligere skrevet om viktigheten av å lære seg å navigere ved hjelp av kompass og kart. Når dekningen blir dårlig og temperaturen gjerne faller litt, så brukes batteriet fort opp. Og når en da står der ute i ødemarken og har med eller ikke kan analoge enheter så kan det fort bli en lang tur å komme seg tilbake til trygghet.

Så lenge du da er ved bevissthet så går dette utmerket, men hva om du faller og ikke er kapabel til å utløse nødpeileren? Hva om du ikke har batterier igjen? Da kan det ta lang tid å bli funnet.

RECCO systemet er basert på radarteknologi med en passiv reflektor som responderer på et spesielt signal. Signalet blir reflektert tilbake til en aktiv enhet (detektor). Detektoren er en sender og mottaker som benyttes av redningstjenesten. Enten i form av en håndholdt enhet eller i form av en stor kule hengende under et helikopter.

Oversikt over RECCO-detektorer
Oversikt over RECCO-detektorer

Og nå tenker kanskje du at dette ikke er noe poeng fordi man er avhengig av denne aktive enheten, men det er mange land som har RECCO-detektorer. Norge er en av de som er godt representert.

Kartet viser enheter i skrivende stund. Grønne er flystasjoner og blå er bakkemannskaper fra ulike foreninger. Eksempelvis Røde Kors.

Dekningen av Norge er faktisk veldig bra, og ellers i Europa er det mange SAR (Search and Rescue) enheter som benytter seg av teknologien. Det viktigste er at du opplyser om at du bærer en slik enhet til dine nærmeste, slik at de som søker etter deg blir gjort raskere oppmerksom på at du er mulig å finne ved hjelp av denne enheten.

Det beste av alt er at du nå får den passive antennen i flere fasonger. Før var du avhengig av å ha den i klær, men nå får du den også med dobbelsidig tape for feste på eksempelvis hjelmer. Utvalget til RECCO har muligheter både sommer og vinter og dette er en billig engangsinvestering. Det er ingen abonnementskostnader, ingen batterier og ingen behov for vedlikehold. Det er faktisk ingen grunn til å ikke kjøpe seg en slik enhet.