Overnatting på sykkeltur

TursyklingTips & Triks

Det fine med overnatting på sykkeltur er at det ikke er stort annerledes enn overnatting på en biltur eller på en fjelltur for den saks skyld. Det går an å pakke lett og sykle fra hotell til hotell. Det går også an å pakke ned telt og utstyr på sykkelen og overnatte på fine steder langs veien.

Betalt overnatting

Avvreise fra Skifer hotell
Avvreise fra Skifer hotell

Skal man sykle fra sted til sted, så krever det at man planlegger noe. Her er det viktig å kjenne sin egen styrke og hvor langt det er riktig å sykle. For min egen del har jeg en 100-kilometersgrense. Opp til 100 kilometer så kommer jeg meg stort sett frem på veien selv om været er dårlig. Hvis jeg passerer 100 kilometer så føles det ofte som et jag å komme seg frem. Du har kanskje helt andre grenser enn meg, men det er greit å være klar over.

Skal man sykle fra overnatting til overnatting, så må man i enkelte tilfeller booke i god tid. Populære områder blir fylt opp og det å komme frem til et hotell og få “beklager” når man er kald og våt er en dårlig slutt på dagen.

Det positive med å betale for overnattinger er at man slipper å pakke med seg middager og frokoster. I tillegg kan en få tørket klærne sine. Telt og sovepose kan også bli hjemme. Hvis man er på sin første tur og ikke har tilgang på telt og sovepose, så kan faktisk billige overnattinger være billigere enn å kjøpe utstyr. I tillegg så kan det øke kvaliteten på turen.

Det negative er at man betaler mer for å overnatte, samt at man er mer bunnet til ruta man har planlagt.

Egne overnattinger

Telt i marka

Hvis man planlegger å overnatte i telt, så trenger man naturlig nok et telt. I tillegg er en sovepose og et liggeunderlag påkrevd. Når man er på egenhånd er det også viktig å ha noe å lage mat på. Baserer man seg på frysetørket mat kan en gassbrenner med beholder være en nyttig løsning (eksempelvis en Jetboiler).

Med teltet med på sykkelen, så er man mye mer fri. Hvis været plutselig ble elendig kan man stoppe og slå opp teltet og vente på bedre vær. Eller hvis ruta gikk overraskende lett, kan man ta fatt på planen for dagen etter slik at man ligger litt foran.

Det positive er at man er mye mindre bundet til hvor man skal og hvor langt man skal hver dag.

Det negative er at man må ta med seg en del mer utstyr og mat selv. Hvis man blir våt og kald, så er man nødt til å sørge for oppvarming og matlaging selv. Ofte fører det til kalde og fuktige klær dagen etter. Er det fint vær så tørker klærne etter hvert. Er det vått så hadde tørre klær uansett blitt våre på kort tid.

En fin miks

Personlig foretrekker jeg å ta med meg teltet, men er ikke fremmed for en tur innom et hotell for å få seg en god matbit, en varm og god dusj og kanskje få tørket litt klær. Er man på tur med andre så kan ei hotellnatt være en fin måte å få opp stemningen litt på.