Girjustering

GirJusteringKassettService og vedlikeholdVideo

Denne artikkelen omhandler justering av utenpåliggende gir. Utenpåliggende gir er flere tannhjul bak og et eller flere tannhjul ved pedalene. Justeringen er ganske enkel og de fleste bruksanvisninger på girsystemene har en fremgangsmåte beskrevet.

Bakgiret uten stramming i wire vil legge seg på det nederste tannhjulet. Legger du opp ny wire er det en fordel å skru alle stilleskruer så langt inn som mulig og trekke opp wiren. Siden det er veldig vanskelig å stramme opp wiren så er det greit å ha litt å gå på med stilleskruene.

Sett så giret i nederste posisjon og gir det et hakk opp. Tråkk forsikring slik at bakgiret egentlig skal gire opp et hakk. Skru stilleskruen, mens du tråkker, til kjedet hopper opp på det riktige tannhjulet. Verifiser så at resten av girene fungerer. Vær forsiktig med det øverste tannhjulet da kjedet fort kan hoppe over tannhjulet.

Hvis kjedet er vanskelig i enkelte områder så prøv å juster stilleskruen noe opp. Tråkk mens du girer ned til laveste tannhjul og verfiser at girene hopper fint nedover. Juster stilleskruen noe ned.

Hvis du aldri treffer riktig gir, så kan det tenkes at girøret er bøyd. Dette bør du få sjekket før du fortsetter justeringen.

Til slutt girer du helt ned og justerer nedre settskrue slik at giret stopper riktig i bunn. Dette gjør du ved å skru skruen innover til armen begynner å bevege seg for så å skru den ut litt igjen. Så girer du opp til øverste tannhjul og stiller øvre settskrue til armen begynner å bevege seg for så skru den litt ut igjen.

Har du fremgir er det mye av det samme. Skru stilleskruer så langt inn du får dem. Sett girvelger i nederste posisjon og stram wiren så godt du kan. Så justerer du stilleskruen til giret begynner å bevege seg litt oppover. Deretter er det bare å prøve fremgiret og se om det kryper riktig oppover. Har du 3 klinger foran så husk at nedre klinge ikke skal brukes med de minste tannhjulene bak og største klinge ikke skal brukes med de største tannhjulene bak. Så om kjedet subber girarmen når kjedet står mest mulig på skrå, så gjør ikke dette noe.

Settskruene fungerer likedan her. Gir til bunn og still nedre skrue. Gir til topp og juster øvre skrue.

Når du har fått stramt opp både fremgir og bakgir kan du avslutningsvis kutte overflødig wire og sette på endehetter.

Da bør sykkelen være ferdig justert.