Bøyd girøre

GirøreTeknisk

Du tråkker oppover i terrenget, eller kanskje bortover på flatmark. Tilsynelatende godt driv, men så begynner kjedet å hoppe. IGJEN! Du har justert alt som justeres kan. Girene hopper fint opp og ned når du tester i garasjen, men når du er ute og sykler så blir det bare tull. Har du tenkt på at det kan være girøret ditt? Mange av dagens sykler har utbyttbart girøre. Og det er av en grunn. Det blir konstruert som det svake ledd i bakgirssystemet ditt. Skulle du falle, dulte borti ei rot eller på andre måter utsette bakgiret ditt for støt, så er det girøret som skal gi etter.

Dette er gjort fordi mange av de dyrere syklene har bakgir til flere tusen kroner og rammer som fort passerer titusenvis av kroner. Da er det litt greit at det er et girøre til et par hundre som ryker. Så hva gjør du? Jeg har laget en kort liten forklaring til deg her.

  1. Først må du få av girøret. Dette er somregel skrudd fast til rammen med en eller flere skruer. I mitt tilfelle er det to skruer som holder girøret fast til ramma.
  2. Så graver du litt i verktøykassen din etter noen skruer. Jeg foretrekker å bruke tre like store skruer, men det ene hullet (der giret skal stå) er større enn de andre. Derfor bruker jeg også et sett med skriver og en mutter for å holde skruen på plass.
  3. Giret skal monteres parallelt med akslingen til bakhjulet. Og festeskruene på de aller fleste girører er parallelle med bakakselen. Dermed er Festet til giret parallelt med festet til girøret. Det vil si at skruene du skrudde inn, skal være parallelle. Jeg sjekker derfor uten verktøy først. I mitt tilfelle ser det heller dårlig ut.
  4. Så tar jeg frem et skyvelær og får bekreftet at det er to millimeter avvik på måling inderst og ytterst. Dette er 45mm lange skruer, der ca 7mm har gått med på montering til girøret. Det vil si at girøret er nærmere 10 grader feil.
  5. Konklusjonen er at jeg bør bytte det.

Så hvor får en kjøpt girører? Det letteste er å ta kontakt med produsenten av sykkelen eller butikken der man kjøpte den. Jeg foretrekker å gå rett til den lokale sykkelbutikken der jeg kjøpte sykkelen. Jeg har brukt en del girører før, og de har alltid et på lager til meg. Veldig praktisk.