#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Vintersykling

Av Christian Jensen21. november 2021

Sykkel Sykkeltur Tur Vinter Vintersykling Tips & Triks

Det å sykle om vinteren er faktisk ganske så givende. De små lokale stiene er mer utfordrende og det å sykle i snø kan gi god treningseffekt. En ting er sikkert og det er at sykling i snø er mye tyngre enn å sykle på barmark.

I perioden før snøen kommer så har vi ofte en periode med frost her hvor jeg bor. Det er slik i mange områder i landet forøvrig. Dette gjør at de våte myrene fryser til og at stier som har vært tunge å forsere plutselig blir artige og lette.

Likevel er det når snøen kommer og myrene blir vite og fine at vintersyklingen virkelig stråler. Hvis man bare sørger for å kle seg skikkelig og klarer å holde varmen mens man er ute i snøen, så blir turen helt fantastisk.

Vintersykling på myrene
Vintersykling på myrene

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å holde kulden ute så er det greit å ha på seg godt med klær, men samtidig klær det går an å bevege seg i. Personlig så foretrekker jeg skikkelige turklær og vanlige vintersko på plattformpedaler. Det er mulig du foretrekker noe annet, men ute i marka så kan snøen fort bli dyp å sette ned en sykkelsko i.

Det andre som blir kaldt er fingre og ører. Her prøver jeg å dekke til så godt det lar seg gjøre med gode sykkelhansker og en ullbuff på hodet under hjelmen. Dette fungerer stort sett ganske bra, men når det kryper under -10C grader så blir det ofte så kaldt at jeg må få på meg noe annet enn en tynn buff.

Så var det det med å holde seg på hjula. For på vinteren er det is og isen gjemmer seg gjerne under snøen hvor du minst aner det. Da holder det ikke med piggdekk hvis du kommer litt for fort. Her må man enten tåle å gå i bakken, eller sykle med måte. Forrige sesong skodde jeg opp fatbiken med pigger og dette ble riktig så bra. Jeg fikk ikke prøvd det skikkelig før vinteren slapp taket, så jeg gleder meg til å få prøvd dette i år.

Snøen som legger seg på kjedet og i drivverket sørger for at olje og annen smøring blir tørket bort. Derfor er det viktig å smøre sykkelen ofte og sørge for at den er fri for salt og smuss når du setter den bort. Wireføringer kan ofte fryse til når det blir kaldt nok og dette merkes på girene og wire-aktuerte bremser. Har du wire på sykkelen er det en fordel å sørge for at disse er smurt med olje som tåler noen minus.

Det aller siste man skal passe på er å holde seg selv hydrert. Om vinteren er ikke tørstfølelsen så markant, likevel kan man ende opp med å bli dehydrert av å ikke drikke på en treningstur. Sørg for å ha med deg noe å drikke slik at du slipper det.

Da er det bare å glede seg til vinteren og ønske god tur når den tid kommer.

Christian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

2 kommentarer til «Vintersykling»

  1. Takker for fine råd ang olje og minus grader, legger på piggdekk på min momas Alltarain 250watt nå med 29″dekk dyre men godt seipa dekk også, bor i høyden oppi Drammens åsen så det blir gøy, men må kjøre piggene inn 40 km på bar asfalt helst før snøen kommer så dem setter seg skikkelig før jeg kjører oppi skauen og de grusveien med bratte bakker som jeg liker så godt, er blitt såpass sterk i beinmuskelaturen nå at jeg er nede på hjelpestyrke 3 av 5 i de bratteste bakkene nå, ellers vant med pigg på tynne hybrid dekk om vinteren, blir spenende og prøve litt breiere kan man si, er58år nå og det blir bare gøyere og gøyere hehe, har en Bits henger som er med i butikken på storsenter som ligger langt unna og får storhandlet litt der da. Men den velter litt for lett syntes jeg, så derfor spør/lurer jeg på om ikke en sånn etthjuling er bedre og henge efter sykkelen med både lett og tong opp pakning, er jo i på skauen og ligger i på i all slags vær med fotoutstyr i helgene osv?? Ønsker tips ang type etthjuling hvor det går Ann og pakke med litt… Hjeeelp…

    1. Hei Espen og takk for kommentar. Jeg har prøvd litt forskjellige sykkeltilhengere oppover tiden. På fast underlag er nok 2 hjul det som er mest stabilt og man trenger ikke tenke så mye på balanse på selve hengeren. På smalere stier og der hvor hjulene selv må brøyte vei igjennom gjørme og snø foretrekker jeg nok etthjulingen. Selv har jeg bare syklet med Topeak Journey (https://sykkelhjulet.no/2017/07/topeak-journey/), men inntrykket av denne er ganske bra. Etter nesten 1000 kilometer var det kun to gummiklosser den støtter seg på når du stopper som var litt løse. Det løste seg greit med to strips. Vogna kommer med vanntett bag og holdt tett på turene mine. Hvis du først skal ha sykkelvogn med et hjul vil jeg anbefale ei vogn der vekta kommer så lavt som mulig. Får du tyngdepunktsenteret under senter på sykkelens hjul så vil balansen oppleves som en helt annen enn om du sykler med eksempelvis sykkelvesker.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: