SpotX

GlobalstarReklameSpotXNavigasjonProdukttester

Det er en stund siden jeg var i fjellet med Spot X og det med god grunn. Jeg hadde produktet til testing i August og September. I etterkant har jeg gjort en del avklaringer.

Produktet var et låneprodukt jeg fikk tilsendt av Globalstar og ble returnert etter at testen var over.

Enheten

Selve enheten er ganske stor, men fremdeles riktig så hendig. Jeg husker min første telefon med fullt tastatur og fikk øyeblikkelig flashbacks til denne tiden da dette var et must for sms og e-post.

SpotX fra ISPO München 2019

Spot X er som en litt forvokst telefon. Fordi den kommuniserer over satellitt er det fremdeles en liten antenne på den. Den er laget for å fungere fra -20oC til 60oC og er med andre ord ganske mye bedre enn en del telefoner. Den er IP67 sertifisert, som betyr at den tåler en del fuktighet (1 meter under vann i 30 minutter) og er støvtett. I tillegg er den testet i tråd med MIL-STD-810G for sjokk (støt/slag). Med andre ord skal det være riktig så bra.

Den kobles mot sosiale medier (bare tekstformat) slik at du kan dele dine bragder rett på eksempelvis facebook. I tillegg kan den sende meldinger som tilslutt havner hos mottaker som SMS.

I tillegg sender enheten ut posisjon slik at denne kan benyttes til å vise et spor der du har vært.

Alt i alt er det en enhet som er veldig lik den jeg selv brukte da jeg krysset Grønland, men likevel med noen vesentlige forskjeller. Daværende Delorme inReach Explorer benytter Iridium-nettverket, mens SpotX bruker Globalstar Satellite Network.

Dekning

Dekning er i prinsippet det samme som med mobiltelefon. Det eneste er at mobiltelefonen benytter antenner på jorda, mens satellitt-telefoner benytter satellitter. Det å sende meldinger og ta i mot samtaler via satellitt er noe helt annet enn via antenner på bakken. Mens vi ofte opererer med millisekunder for mottak av SMS, er det snakk om minutter for sending og mottak av meldinger via satellitt. Og båndbredden til satellittene er mye lavere enn eksempelvis 4G-teknologien.

Globalstar dekker mye av landmassene i verden, men Grønland og isområdene i nord og sør er unntakene. Derfor valgte en annen enhet på turen min. For en som har planer om turer andre steder, så vil denne enheten være mer enn tilstrekkelig.

I bruk

Enheten jeg fikk til testing var enkel å få i drift og enkel å bruke. Det som var bekymringsverdig var at enheten kræsjet fullstendig når jeg la inn norske bokstaver på den. Dette oppdaget jeg ikke før jeg var på tur, men heldigvis hadde jeg telefontekning og fikk oppdatert navigasjonspunktene og lastet disse opp til enheten.

Jeg meldte fra om dette til Globalstar og dette ble tatt videre. Svaret var at de pr nå ikke hadde planer om å støtte andre tegnsett og det er forsåvidt greit nok, men enheten bør ikke kræsje hvis man tilfeldigvis bor utenfor statene og ønsker å legge til et lokalt stedsnavn.

Jeg satte enheten opp til å sende spor hvert 10 minutt. Skuffelsen var tilstede når jeg kom hjem og oppdaget at den på langt nær hadde fått med seg alle punktene på turen.

Selve enheten var akseptabel i bruk. Den var noe større enn den tidligere enheten jeg har benyttet og en av de store argumentene til SpotX om at enheten har fullt tastatur og dermed ikke trenger en tilhørende telefon for å forfatte meldinger, faller dessverre litt i grus. Tastene er nemlig så små og harde at det er umulig å bruke dem med hansker. Så da må du enten vente til du er i teltet eller risikere å bli iskald i fingrene.

Skjermen er flott. Den har god kontrast og er fornuftig å lese selv i sterkt lys. Sammenlignet med en skjerm fra dagens telefoner så er det selvfølgelig noe helt annet, men man trenger ikke en full HD-skjerm med milliarder av farger på en slik enhet.

Konklusjon

På tur med SpotX

Jeg opplever dessverre SpotX som et uferdig produkt. Den har store feil som gjør at den ikke er pålitelig når du skal på tur. Upålitelige produkter blir ganske enkelt ikke med meg på tur. Mulig det er noe Globalstar kommer til å fikse på etter hvert, men jeg ville definitivt ha sjekket dette før jeg kjøpte en slik enhet.

Det fulle tastaturet er også en smule overflødig i mine øyne. Spesielt når tastene er ubrukelige med hansker. Da hadde det vært like greit med større numeriske taster og heller funnet frem SMS-taste-kunnskapene fra 1997.

Beklager SpotX. Du har noen interessante funksjoner, men såvidt mange mangler at du nesten bommer på skiva.