Tallene på dekket

DekkDekktypeETRTOISO 5775Annet
Benevnelse på dekk

Benevnelse på dekk

Om du er i marked for nye dekk eller om du ganske enkelt lurer på hva tallene på dekket har av betydning, så bør du lese videre her. Jeg skrev om valg av slange for ikke så lenge siden og dette blir oppfølgeren til denne posten. Det er to ganske vanlige systemer innen dekkstørrelser på terrengsykkelen. ETRTO, som nå har blitt innlemmet i en ISO-standard ved navnet ISO 5775-1:2014 (dekk) og ISO 5775-2:2015 (felger).

Men nok om standarder og referanser, hva betyr egentlig de forskjellige tallene. På terrengsykkelen opererer som skrevet med to standarder. Det er denne ETRTO-standarden og en amerikansk tomme-standard. Førstnevnte skrives med dekkets bredde først, deretter dekkets felgdiameter separert med en bindestrek. Så hvis felgen din er 622mm i diameter (også kjent som 29″) og dekket har en bredde på 56mm så vil dekket dit hete 56-622. Enkelt og greit. Et annet 56-622 dekk bør være veldig nære på bredden og helt identisk på felgdiameteren.

Likevel er det en del forskjeller, for disse tallene sier ingenting om dekkets profil. Derfor kan et 56-622 dekk gå rett på sykkelen, mens et annet vil subbe borti ramma.

Hvis vi tar 56mm og gjør dette om til tommer får vi 2.2″. Og her kommer det to forvirrende faktorer inn i bildet. For noen produsenter oppgir 2.2″ bredde på dekkene sine, men oppgir et annet millimetermål fordi standardene tillater dette. Jeg har har opplevd både 55 og 57mm bredde på dekkene med 2.2″ tommemål. Det neste punktet er 622mm. Det er faktisk bare 24.5″. Det vil si at diameteren på en 29″ felg er bare 24.5″. Og tilsvarende finner du på 27.5″ som bare er 23″ og 26″ som bare er 22″. Hvorfor de er det? Jo rett og slett fordi 29″ er tilnærmet ytrediameter på dekket når det er montert på felgen. Et 2,25″ bredt dekk er i nærheten av 2,25″ I avstand fra felgkanten og ut til dekkets gripeflate også. Dermed blir 24,5″ + 2 x 2,25″ = 29″. Og slik er det på de mindre dimensjonene også.

For å krone det hele så er felgdimensjonen til en 700C racer-profil og en 28″ hybridsykkel den samme. Ja og en 28″ hybridsykkel har samme felgdiameteren som en 29″ terrengsykkel. Det var derfor man innførte ETRTO for da blir det hakket enklere å forstå dimensjonene.

Så neste gang du gløtter på siden av dekket ditt og ser 64-622 så vet du at 64mm er det samme som 2.5″ og at 622mm tilsvarer cirka 29″ dekk på en sykkel.