Byavatnet rundt

AsfaltByavatnetGrusSykkelturOrkdalTurer
Byavatnet kart

Byavatnet kart

  • Lengde: 20km
  • Underlag: 10% asfalt, 90% grusveg/kjerreveg
  • Høydeinfo:
    • Høydeforskjell: 294m
    • Stigning: 417m
    • Hellning: 417m
  • Passer til: Turen byr på et par utfordringer når det gjelder bakker, men de er overkommelige. Stort sett opparbeidet og fin grusveg, med noen litt mykere kjerrvei/skogsvei-partier. En drøy kilometer langs trafikkert asfaltvei gjør at man bør la de aller minste entusiastene bli hjemme, men når de har begynt å respektere trafikken går det an å ta dem med seg. Fin som del av treningsrunde er det også.

Beskrivelse

Jeg har valgt å ta utgangspunktet i Forve bru. Grunnen er at det er mange fine turmuligheter som har knutepunkt her. Man kan kombinere med en fin tur opp langs elva, eller kanskje man kommer fra Kvamsbakkene. Alternativene er mange. Uansett, på vestsiden av Forve bru begynner en gangsti som går oppover dalen (sørover). Denne følger man rett i underkant av 400 meter før asfaltert vei ned til asfaltverket. Denne følger man til man kommer ned på flata og har en større parkeringsplass/oppstillingsplass på høyre hånd. Da ser man etter en grusveg som forsvinner inn i buskene på venstre siden av veien. Umiddelbart etter at man har tatt til venstre her, tar man til høyre og er inne på grusvegen som går langs Orkla.

Byavatnet høydeprofil

Byavatnet høydeprofil

Denne grusvegen følger man i 2.5 kilometer før den kommer igjennom et lite campingområde og opp på Riksvei 65. Her krysser man rett over og opp Kvålsjårvegen. Denne stiger ganske bratt oppover til man er ved Buan, her flater det ut. Så vegen rundt en eldre gård som ligger oppå en fjellknaus. Rett bakom knausen går det ned en liten bakke før det kommer en lett stigning igjen. I stigningen er det en høyresving og i denne svingen igjen finner du en avstikker til venstre.

Denne vegen følger etter hvert kraftledningene innover før den forlater ledningene igjen etter 3 kilometer. Her begynner vegen å stige litt igjen også. Etter hvert kommer man opp til et litt større åpent område og sykler inn ved høyresiden av et vann. Dette vannet er Mjovatnet men går etter hvert over til Byavatnet. Så kommer man rundt Byavatnet og opp bakom Grønhaugen før vegen avsluttes i en parkeringsplass. Herfra fortsetter det en fint dandert kjerreveg langs Byasæteråsen og nedover mot Øverbysætra. Det går bratt nedover til man etter hvert kommer ut på grusveg igjen. Her tar man til venstre og litt oppover før det går relativt bratt nedover.

Til slutt ender man opp på Riksveg 65 igjen og tar til venstre. Etter ca 1100 meter langs riksvegen kommer man tilbake til Kvålsjårvegen (til venstre) og kan ta til høyre igjen inn langs Orkla på samme grusvegen som man begynte på. Vegen tilbake til Forve bru er flat og fin.