#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Pedaler

Av Christian Jensen25. juli 2013

Drivverk Pedal Pedalarm Sykkel Oppbygning

XTR M985 trail pedal
XTR M985 trail pedal

På pedalarmen monterer man pedalene. Det finnes mange fasonger og utføringer av pedaler, men de har alle sammen en hovedfunksjon: Det å skape en platform for syklisten til å overføre krefter fra ben til drivverk.

Enten har man en platform man setter foten på, eller så har man en infesting som man setter en spesialsko oppi. Innfestingen består i en metallbit med mothaker som man fester i et grep på selve pedalen. Grepet er laget slik at man kan vri skoen ut av festet. Noen pedaler har muligheten til begge typer bruk. Da har de enten en platform rundt selve grepet eller så har de grep på den ene siden og platform på den andre.

Det har sine fordeler å bruke dette grepet. Fester man skoen til pedalen så trenger man å fokusere mindre på å holde foten på plass. I tillegg er det mulig å utvikle teknikk som ikke bare tråkker pedalen ned, men som også delvis trekker den opp. Dermed blir tråkket mer effektivt. Medaljens bakside ligger i det å komme seg løs i tide. Er uhellet ute enten på landeveien eller i marka, så kan en fort ende i bakken uten mulighet til å ta seg for.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: