#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Pedalarmer

Av Christian Jensen18. juli 2013

Drivverk Gir Pedalarm Sykkel Oppbygning

Shimano FC-M770
Shimano FC-M770

Pedalarmene på sykkelen festes til krankakselen. På pedalarmen festes pedalen og sammen sørger de for at syklisten kan sette kraft på drivverket og trekke kjedet rundt. Kjedet trekker igjen kassetten rundt og dermed bakhjulet. Girsystemet i mellom sørger eventuelt for den rette utvekslingen. Pedalarmer kommer somregel i størrelser fra 155mm til 180mm. Dette er målt fra senter til krankakselen til senter på pedalakselen. Det finnes selvfølgelig unntak her, men 170-180mm er det normale området for en sykkel. Dette er også matchet med størrelsen på sykkelens ramme. De fleste medium til large rammer kommer med 175mm armer.

På drevsiden er det normalt at pedalen per presstilpasset på krankakselen, mens det på ikke-drev-siden er en boltløsning for å holde pedalarmen på plass. Dette kan enten være en senterbolt, en eller flere klembolter eller en kombinasjon av disse. Bildet viser en typisk krank med løs pedal på ikke-drev-siden og sammensatt aksel, krankstjerne, pedalarm og et par klinger.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: