Nav

BossDrivverkGirKassettNavSykkelOppbygning

DT-swiss nav

DT-swiss nav

Sykkelen har to nav. Et foran og et bak. Navne er senteret på hjulet og inneholder lager hvor akslingen skal gå igjennom. Navet har i tillegg festeører eller punkter for eikene som igjen holder felgen på plass. Et nav har to flenser. Dette er en forhøyning som eikehullene står på. Avstanden mellom flensene avgjør hvor stabilt hjulet blir. Jo mindre avstand jo mer må man stramme eikene for å holde stabilitet sidelengs. Derfor er det viktig at større hjul har større flensavstand.

Fremhjulet kjører normalt på 100mm bredde på selve navet og det inneholder bare to lager. Bakhjulet er litt bredere. Somregel 130 eller 135mm og inneholder i tillegg noe som kalles et boss. Boss er det området man kan feste kassetten til drivverket på. En fjærbelastet ordning sørger også for at man kan tråkke sykkelen fremover, men holde pedalene i ro når sykkelen triller. Noen såkalte fixies har ikke denne fjærbelastede ordningen og pedalene går rundt i sammen med hjulet uansett.