Fenix BC15R

BC15RFenixLysProdukttesterSykkelSykkellysLysTerningkast 4

Fenix BC15R er en ny og litt anderledes lykt enn det som Fenix har presentert tidligere. Den har absolutt likheter, men her er det spart inn på en del materialer slik at lykta skal kunne ha et enda lavere prispunkt.

Importøren Teno Astro har for ordens skyld sendt produktet til denne testen.

Teknisk informasjon

BeskrivelseLavMediumHøyBlink
Lysmengde50 lm150 lm400 lm400/50 lm
Lysintensitet200 cd549 cd1504 cd
Distanse28m47m78m
Varighet31.5t10.5t3.67t

BC15R er IP66-klassifisert. Det vil si at den er støvtett og tåler varig utsettelse for vann. Dermed kan du fint bruke denne lykta på de de grisete turene i marka og skylle av lyse i springen når du kommer hjem.

Lumen og Candela

I SI-systemet har vi finner vi en benevnelse for lysmengde og en for lysintensitet. Lumen beskriver hvor mye lys som flommer ut av en lyskilde. Mengden lys er ikke retningsbestemt så selv om lumen-tallet er høyt kan lyset kastes i alle retninger. Et typisk eksempel er en god gammeldags lyspære.

Candela beskriver hvor intenst lyset er i en retning. Et typisk eksempel er et spotlys. Hvis ei vanlig lyspære og et spotlys hadde hatt like mange candela ville antall lumen være mange ganger større på den vanlige lyspæren.

Førsteinntrykk

Akkurat som de tidligere pakkene fra Fenix, kommer BC15R er en enkel plastpakke. Det følger med et styrefeste, lykta og ledning. Batteriet er innebygget og kan ikke byttes, men er på 2600mAh.

Vekta viser 110g og som ved tidligere artikler om Fenix sine lys, så er dette spot on. Det viser at Fenix har kontroll på produksjonsprosessen sin. BC15R skiller seg litt ut fra sine større brødre. Lykta er laget i plastikk og innfestingen til styret er av en ny type som virker noe billigere i utførelsen. Likevel virker lykta solid og god. Den har blant annet i spesifikasjonene sine at den tåler fall fra en meter og skal være godkjent for IP66.

Lykta er utstyrt med en Luminus SST20 kaldhvit LED. Spesifikasjonen på denne LED-en er oppgitt til typisk 3000K, noe som er vesentlig kaldere enn de andre lysene Fenix har.

Første tur

Jeg tok med meg lykta for å sykle en runde i marka med den. Dette er ikke et lys jeg normalt ville kjøpt til bruk i marka, men det er greit å bruke samme referanser for alle lys jeg tester. BC15R fungerer veldig fint oppover til stiene jeg tester lys på og lysbildet er bra. Jeg oppdager ganske fort at lyset er noe kaldere enn tidligere lys jeg har testet fra Fenix. Dette har ikke så stor betydning så lenge det er belysning langs veien og gangstien. Derimot så merkes det godt når man kommer inn på mørklagte stier.

Det kalde, nesten blå, lyset denne lykten gir fra seg gjør at det som lyses opp foran lykta blir seende relativt flatt ut. Så lenge det er en fornuftig vei å sykle på, så gjør ikke dette noe. Det er når man kommer i ulendt terreng, hvor det er viktig å se hvor man plasserer hjulet, at dette er vesentlig.

Bildene er tatt med samme innstillinger på kameraet for å kunne gjengi forskjellen på lysstyrkene. Det er også samme innstilling som på tidligere tester, men fordi området er byttet ut kan det gi feil inntrykk å sammenligne de forrige testene med denne.

Lyset oppleves som akseptabelt i lav modus. Det går fint å sykle i gangfart i dette lyset. Skal du over på litt høyere tempo så dukker behovet for å få litt mer lys opp ganske fort. Å bruke lyset på medium og høy er tilstrekkelig på åpne stier, men når man kommer inn i områder med tettere skog eller dårligere sikt på grunn av tåke eller lignende, så kommer lyset til kort.

Er du på jakt etter et lys for pendling og gatebruk, så er dette et flott lys. Skal du ut i marka bør du sjekke ut eksempelvis BC25R

Oppsummering

Nok en gang så lander Fenix trygt med sine nye lykter. Spørsmålet du kanskje kommer til å stille deg selv, er om det er verdt å gå for BC25R istedenfor BC15R. Veiledende pris på dem er henholdsvis 765kr og 599kr. BC25R er mer egnet for markasykling og er laget i metall, mens BC15R vil være tilstrekkelig for pendling og urban sykling. Byggkvaliteten på BC15R er mer enn god nok, selv om følelsen av metall ofte gir et bedre inntrykk. Det er lysstyrken på BC15R som kommer noe til kort for min del, spesielt om man skal ha en allsidig lykt. Derfor lander jeg denne gangen på terningkast 4.