Garmin og Trailforks

GarminGarmin ConnectGarmin EdgeNavigasjonTrailforksNavigasjon

For en stund siden annonserte Garmin integrasjon med Trailforks. Her i Norge er nok ikke Trailforks like utbredt, men noe brukt er det. Så hva får man hvis man kombinerer Garmin og Trailforks? Det korte svaret er oppdaterte stier der du er, men det er et men.

Dette trenger du

Naturlig nok trenger du en Garmin-enhet. Om du synes Trailforks høres spennende ut og ikke har en Garmin-enhet, så finnes det løsninger fra Trailforks alene. Dette innlegget omhandler koblingen mellom de to tjenestene og vil ikke beskrive selvstendig bruk av Trailforks.

Garminenheten må være kompatibel med Trailforks. Det finnes noen enheter som har Trailforks innebygget (Stort sett alle enheter nyere enn Edge 530/830 med kart). Hvis ikke Trailforks allerede er på enheten din kan det tenkes at du kan benytte Connect IQ og Trailforks appen.

Komme i gang

Hvis av en eller annen grunn ikke har Trailforks på din Edge-enhet så gjør du som følger.

  1. Åpne Garmin Connect på telefoneen din
  2. Gå på enhetmenyen øverst til høyre
  3. Velg enheten du ønsker å installere Trailforks på
  4. Velg Aktiviteter, apper og mer
  5. Velg Aktiviteter og apper
  6. Om du ikke ser “Trailforks” tilgjengelig i listen, så må du velge “Få flere aktiviteter og apper i Connect IQ” nederst på menyen. Om dette alternativet heller ikke er der, så har du ikke mulighet til å installere Trailforks.
  7. Når du har valgt og installert Trailforks, må du synkronisere enheten. Dette gjør du med å trykke på synkroniseringshjulet på siden du valgte enheten din på (punkt 3 i denne oppskriften)

Edge-enhet

Nå skal I utgangspunktet Trailforks orde resten selv, men jeg har ikke fått til dette på min edge 530.

  1. På edge-enheten går du meny (pil ned)
  2. Deretter på Connect IQ
  3. Og så på Trailforks
  4. Her skal du få en beskjed om å fortsette pålogging/brukeroppretting på Garmin Connect. Denne meldingen har jeg aldri fått.

Det jeg har gjort er som følger:

  1. Gå på Trailforks.com og opprett en bruker
  2. Gå på profilmenyen øverst til høyre og velg “Settings”
  3. Under “Connections” verger du “Connect with Garmin” og følger innloggingen

Etter å ha synket Edge-enheten en gang til, har jeg fått tilgang på Trailforks-menyen nevnt i punkt 3 over.

Andre enheter

På andre enheter dukker Trailforks opp som en egen type applikasjon (på lik linje med sykling, løping osv som du kanskje allerede har lagt inn). Dette har jeg ikke fått prøvd, da klokka jeg bruker ikke er kompatibel med Trailforks.

I bruk

Hvis du bare vil ha litt støtte til stinavn underveis, så trenger du ikke gjøre stort annet enn å ha kartet åpent. Da får du en fin beskrivelse av hvor du er.

om du vil finne løypene ved hjelp av enheten din, så kan du gjøre følgende:

  1. Velg Meny (Pil ned)
  2. Gå på “Navigasjon”
  3. Gå på “MTB-spornavigasjon”
  4. Denne oversikten er litt lite intuitiv, men først går du på “Søk” og angir standard løypenettverk og sett startposisjon til “Gjeldende posisjon”. Evt andre parametre om du ønsker det
  5. Så går du opp til toppen av menyen og trykker på “Søk”
  6. Nå kommer det et par ruter fra nærområdet opp
  7. Plukk en løype fra listen

Alternativt kan du gå bytte ut punkt 4 og utover med “Søk etter spor”. Da kommer det navngitte løyper fra nærområdet opp. Ulempen her er at det ikke vises spesielt godt hvor den starter og slutter, med mindre du velger den.

Jeg synes det enkleste har vært å benytte Trailforks sine nettsider og laget ferdige ruter. Disse har jeg funnet ved å gå på

  1. Meny (pil ned)
  2. Connect IQ
  3. Trailforks
  4. My Routes (Evt nearby routes for å finne andre sine)
  5. Velg en rute
  6. Trykk “Download”

Deretter får du spørsmål om hvilket program du vil starte løypen med. Senere kan du finne løypen under vanlige løyper på enheten (Meny->Navigasjon->Løyper)