5+/- Elsykkel

ElsykkelSykkelTerreng5 pluss og minus

5+/- er Sykkelhjulets variant av 5 for og i mot. I denne serien av innlegg tar vi for oss viktige tema relatert til sykling og henter frem de fem viktigste punktene for og de fem viktigste mot. Selvfølgelig er dette subjektivt til forfatteren, men vi prøver å være så objektive som mulig.

Fordeler med elsykler:

  1. Klatrehjelp: Elsykler gir ekstra kraft når du tråkker, noe som er spesielt nyttig i bratte oppoverbakker og teknisk terreng. Du kan takle utfordrende stigninger med mindre anstrengelse.
  2. Lengre turer uten utmattelse: Batteriet gir deg muligheten til å sykle lengre distanser uten å bli fullstendig utslitt. Dette er ideelt for terrengsyklister som ønsker å utforske fjellstier og skogsveier.
  3. Raskere gjennom teknisk terreng: Elsykler lar deg opprettholde en jevn hastighet gjennom steinete og rotete stier. Den elektriske motoren gir ekstra kraft når du trenger det mest.
  4. Mindre belastning på leddene: Elsykler reduserer belastningen på knær og ankler, spesielt når du sykler over ujevnt terreng. Dette kan være gunstig for de som ønsker å unngå overbelastningsskader.
  5. Redusert terskel: Den ekstra drahjelpen motoren tilbyr, gjør at terskelen for å komme seg ut reduseres.

Ulemper med elsykler:

  1. Tyngre: Elsykler veier mer enn vanlige terrengsykler på grunn av batteriet og motoren. Dette kan påvirke manøvrerbarheten og følelsen av å sykle.
  2. Vedlikehold av elektronikk: Elsykler krever litt ekstra vedlikehold, spesielt når det gjelder batteriet og elektronikken. Du må være oppmerksom på ladevaner og batteriets levetid, i tillegg til at motoren ofte krever service.
  3. Høyere anskaffelseskostnad: Kvalitetselsykler for terrengsykling kan være kostbare. Du må vurdere om investeringen er verdt fordelene du får.
  4. Mindre treningseffekt: Noen terrengsyklister foretrekker manuell trening og føler at elsykler tar bort noe av utfordringen. Juster assistansenivået for å finne riktig balanse mellom hjelp og trening.
  5. Begrensende lover: Når det gjelder lovverk, er det viktig å være klar over reglene for elsykling i nasjonalparker og andre verneområder. I Norge tillater noen nasjonalparker elsykling på spesifikke stier, mens andre har begrensninger. For eksempel ble det i 2020 åpnet for el-sykling på Glitterheimvegen i Jotunheimen nasjonalpark og indre del av Koldedalsvegen i Utladalen landskapsvernområde. Det er viktig å respektere disse reglene for å bevare naturen og dyrelivet. Elsykler gir imidlertid også nye brukergrupper tilgang til nasjonalparkene, som folk i dårlig fysisk form, eldre og personer med svekket funksjonsevne.