Mine foretrukne dekk

ArdentContinentalHigh RollerMaxxisSykkelSykkelturTrail KingUtstyr i bruk

Det begynner å bli på tide å få frem sykkelen og i denne sammenhengen er jo alltid dekk en diskusjon. Etter en del år i forskjellig terreng begynner jeg å få en del erfaring med hva som passer meg best. Personlig preferanse og kjørestil er noe som ofte blir glemt i dekkdiskusjonen. For hvilket dekk er egentlig best?

Det første en ofte tenker på når en velger dekk er hva slags terreng man sykler på og hvor allsidig dekket bør være. Ønsker man å bytte dekk i løpet av sesongen, eller kanskje før hver tur?

Personlig så sykler jeg ofte i nærmiljøet og her er det stort sett jordstier, myr og mye lauvtrær. Noen avgrensede områder er det nåletrær. I dalføret hvor jeg sykler mest er det stort sett asfalt og grus på transportveiene oppover. De stedene hvor jeg sykler innover i marka så er det stort sett godt drenert. I nedkjøringene er det en del røtter og stein. Det er og en del svinger og tekniske områder. Det jeg ender opp med er et grovt stidekk foran og gjerne et lettere dekk som ruller bedre bak. Bakdekket bør gjerne sitte litt i svinger og derfor ser jeg gjerne etter dekk med grovt mønster på sidekantene. De siste sesongene har jeg vært godt fornøyd med Maxxis High Roller II som fremhjul og Ardent som bakhjul.

Når jeg tar med meg sykkelen til fjells så er det gjerne lengre etapper på sti. Siden jeg ofte er langt inn i fjellet sykler jeg ikke så tøft og tar generelt mindre risiko. Her har jeg også behov for bedre feste på bakhjulet siden mye av turen innebærer oppoverbakker på sti. Fjellområdene jeg sykler i har mye skifer. Skifer er glad i sidevegger og tygger gjerne hull på disse når anledningen byr seg. Det jeg stort sett ender opp med er middels grove stidekk med gode sidevegger. Ofte, spesielt hvis det har vært tørt en god stund, velger jeg Maxxis High Roller II og Ardent som kombinasjon i fjellet også. Trenger jeg mer feste bak så bytter jeg gjerne til Continental Trail King foran og bak. Erfaringsvis er Continental sine sidevegger noe svakere enn Maxxis, men til gjengjeld er dekkene noe lettere og grepet bak er bedre.