5 vinteraktiviteter

AkematteRumpeakebrettSkiSkiturSnøballkrigTrugeTurVinterTips & Triks

Har du gått i sykkeldvale nå om vinteren og ligger på sofaen og feter deg opp før sykkelsesongen starter på igjen rett etter påske?

Det er selvfølgelig mange som sykler om vinteren også. Det er til og med en del av dere lesere som bor i et område av Norge hvor det nesten aldri blir vinter, men til de av dere som bor lengre nord: Her er 5 alternativer du kan bedrive tiden med før sykkelen kan finnes frem.

1. Rumpeakebrett eller akematte

Aking er ikke bare for barn. Selv voksne kan ha det mye morro med relativt lite innsats. Det krever selvfølgelig at du får skaffer deg ei akematte eller et rumpeakebrett. Selvfølgelig kan du ta en søppelsekk og hoppe oppi denne også, men det kan fort gå utover klærne om du skulle slite hull på posen.

Det er forbausende lite som skal til for å få litt fart. Et jorde som ligger brakk med litt skråning er alt som skal til. Husk hva du selv sier til barna når de skal ut og ake.

Ikke ake i veien nå. Det kan komme biler og kjøre over deg.

2. Trugetur

Innsteget til truger er faktisk ikke så veldig kostbart. Du finner de brukt til en fornuftig penge. Det er også en del steder som leier ut truger.

Det å gå med truger i marka på vinteren er faktisk en veldig spennende opplevelse. Det er tungt, men de gjør at du bærer mye bedre på snøen og kommer deg mye lengre enn om du skulle gått i bare sko.

3. Snøborg

Har du gårdsrommet fult av snø, så er denne aktiviteten vinn-vinn. Tøm gårdsrommet for snø, men fyll området du tenker å lage snøborg på med den samme snøen. Hvis ikke det er praktisk mulig, så er det bare å begynne å samle snø et annet sted.

Det finnes et par måter å bygge snøborg på, men det krever at du har fast snø. Kramsnø er definitivt det beste. Ellers må du ha et område med dyp snø, typisk 120cm eller mer.

Kramsnø lager du enkelt store snøballer med. Disse kan du rulle på plass i en sirkel, eller annen egnet fasong. Så ruller du sammen flere snøballer og legger oppå disse igjen. Det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser her.

Har du en snøskuffe, kan du bruke denne til å lempe en stor mengde snø i en haug, for så å begynne å grave ganger i snøen. Dette gjelder også om du har et område med veldig dyp snø.

Husk, at om du ønsker å bygge tuneller, tak eller portaler, så er det en viss fare for at disse kan rase ned. Det skal forbausende lite til å bli sittende fast under snømengdene om dette skulle finne på å rase ned med noen under.

4. Snøballkrig

Om du bygger borg eller ikke, så er snøballkrig faktisk utrolig morsomt. Dette krever også litt kram snø, men ikke så kram som når du skal bygge borg. Er dere flere, så del inn i lag. Sett opp en passende bane og spill kanonball med snøballer i stedet. Det kan være en fordel med bøff og slalåmbriller.

5. Ski

Vi kommer nok ikke utenom ski som vinteraktivitet. Det finnes mange former for ski, men en av de formene som ser ut til å være glemt er skitur. Skitur går ikke ut på å ha best teknikk, eller å få pulsen opp i rett sone. Skitur handler om å ha det trivelig. Hva med å legge sitteunderlaget i sekken og kanskje ta med seg noe å fyre opp med. Trask en tur innover i marka eller i fjellet og finn en fin skråning å slå seg ned i.

Selv fant jeg mange likheter med toppturer som med sykkelturene jeg vanligvis bedriver om sommeren. For min del handler det om å transportere seg i bedagelig tempo opp og leke nedover. Det skofter en del på skiteknikk i nedoverbakker for min del, men gøy var det.

Da har du fått fem gode alternativer til sykkel mens du venter. Kom deg ut og kos deg.