5 gode tips for 2023

NyttårsforsettSykkelTreningAnnet

Det er et nytt år og da skal man starte opp med blanke ark sies det. I virkeligheten er det sjelden slik. Familielivet tar like mye plass som rett før nyttår og ingen har gjort det man skulle ha gjort på jobb i juleferien, snarere tvert i mot. Så med hodet fult av ambisjoner og almanakken like full som før nyttår gir man seg selv urealistiske løfter om et bedre 2023.

Her følger 5 gode tips for et bedre 2023, med like tett agenda og med like mange tusjstreker på arket som 31. desember 2022.

1. Bytt ut en aktivitet med en annen

Det du fikk til før nyttår, klarer du som regel å få til etter nyttår. Isteden for å legge til mange nye ting på kalenderen din, så vurder heller hva du kan bytte ut. Hvis du drar fire ganger til butikken i løpet av uka for å handle mat, så planlegg heller tre dager frem i tid og handle to ganger i uka. Da har du en time på deg til å gjøre noe annet. Med litt planlegging er det faktisk mulig å lure inn en liten luftetur på både ski og sykkel. Om kvelden kan sofaen friste, men lander du der så er det en fare for at restene av julekjeksene og julebrusen slår følge. Slipper du fra deg fjernkontrollen og lufter deg selv, og kanskje hunden, så blir gjør kaloriregnskapet seg mer eller mindre selv.

2. Ikke unnskyld deg med utstyret

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har hørt at noen ikke har rett utstyr for aktiviteten. Det er vel også en viss fare for at jeg har sagt det selv også en gang og to, men helt bevist så har jeg begynt å si “Det er ikke utstyret det står på her nei”. For det er ikke utstyret det står på. Vi nordmenn er gode på å kjøpe oss nytt når vi skal gjøre noe. Faktisk så gode at vi ikke kan gjøre noe før vi har nytt utstyr. Den sykkelen som fungerte i fjor, fungerer helt sikkert i år også. Hvis du ikke vil ut en tur, så vær såpass ærlig med deg selv at du bruker “gidder ikke” som unnskyldning.

Filmutstyr
Filmutstyr

3. Ha det gøy

Hva enn du gjør, så ha det gøy. Det finnes de som elsker å sette seg på en spinningsykkel å logge seg på en virtuell verden. Jeg er ikke slik. Jeg må ha frisk luft og være ute med aktiviteten min. Derfor har jeg ingenting i mot å ta på meg hodelyset og gå en kveldstur på ski, eller ta på meg regntøyet og sykle en tur selv om det regner litt. Når man er ute og trener så er utbyttet mye bedre om man har det gøy. For det er det som er gøy man velger å holde på med over tid.

4. Ikke kjøp nytt og dyrt

Jeg mener det er en sammenheng mellom penger, utstyr og glede. Jeg skal ikke ta den lengste forklaringen nå, men prøve å gjøre det forståelig for deg. Hvis du hører fra en kollega eller en venn at eksempelvis sykling er gøy. Du bestemmer deg for å prøve dette og går bort til nærmeste butikk og kjøper deg en dyr sykkel. Hva som er dyrt og hva som er billig er individuelt, så la oss bare si at sykkelen er dyr. Du blir med på en tur og får naturlig nok ikke helt taket på syklingen på første turen. Du har en dyr sykkel stående, som du føler at du må bruke for å forsvare prisen. Du tvinger deg ut på sykkelen, men tvangen gjør at du ikke presterer og dermed blir det ikke noe artig. Ergo har du brukt masse penger på en dyr sykkel som du ikke kommer til å bruke fordi du ikke mestrer.

Ser vi det fra en annen side, så kan du enten kjøpe en billig sykkel eller låne en. Du blir med ut på sykkeltur og naturlig nok mestrer du det ikke første gangen. Du har en billig doning stående. En dag finner du det for godt å ta deg en ny tur, for det kan jo bli bedre enn forrige gang. Denne gangen mestrer du det litt bedre, fordi du er mentalt forberedt på turen og ikke på pengene som står der ubrukt. Ergo har du brukt lite penger på en billig sykkel som du kommer til å bruke mye fordi du mestrer det bedre og bedre.

Siden kan du velge å oppgradere, for nå vet du at du mestrer og vet at det er gøy.

Gammel sykkel som trenger litt vedlikehold

5. Si ja!

Når andre planlegger noe spennende og du egentlig har lyst til å være med, så si ja! Om du må koordinere med andre i familien først, så ikke si: Kanskje, jeg må se om jeg får det til. Si heller: JA! Det vil jeg gjerne. Skal bare sjekke med familien først.

Positiv innstilling til noe du har lyst til gir et helt annet inntrykk av deg og får deg selv til å ville prøve å få det til.