Seterørvinkel

SeteSeterørSeterørvinkelVinkelTeknisk

Sykkelen består av to triangel. Et triangel som binder sammen pedaler, sete og styrerør og et triangel som binder sammen bakhjul, sete og pedaler. Seterøret er det røret som går fra kranken og opp til der setepinnen settes ned i rammen. Det er også den delen som holder begge trianglene sammen.

I moderne sykler er det ofte buer eller ulike fasonger på dette røret som kan resultere i at den faktiske seterørvinkelen endres ved justering av setet.

Vinkelen til setet måles ut fra sykkelens vannrette posisjon. Ved to like store hjul vil dette være linjen mellom bakhjul og fremhjul. Setevinkelen (c) blir da formet av den rette linje mellom krankhus, hvor pedalene sitter montert til rammen, og setet.

Avviket er om det er en knekk på dette røret på et vis. Da vil vinkelen endres i det øyeblikket setet justeres oppover og toppunktet forskyves bakover.

Seterørvinkel

Praktisk betydning

Så hva har det egentlig å si for sykkel og syklist. Jo brattere vinkel du har jo mer oppreist sitter du og dermed får du mer rom til lunger. Jo slakkere vinkel jo mer avslappet sitter man. Da ungår man vondt i skuldre, armer og rygg. Den faktiske seterørvinkelen kan justeres til en viss grad ved å skyve setet bakover.

Nakamura Grade 6.29 i sin helhet
Nakamura Grade 6.29 i sin helhet

Man skulle da tro at jo mer nedoverorientert sykkelen er jo slakkere styrevinkel, men slik er det ikke nødvendigvis. Vinkelen på min stisykkel (Trail) er på 75 grader. Dette synes jeg fungerer bra for en del klatring. Det som er litt spesielt er at den sykkelen jeg solgte som var mer Enduro-orientert hadde samme seterørvinkel og denne klatret ikke så bra. Så det er vanskelig å se på seterørvinkel isolert sett og si at dette er en sykkel som egner seg til en spesiell funksjon.

Jeg har samlet informasjon fra en del sykkelprodusenter og under ser du sammenhengen mellom sykkeltype, styrevinkel og seterørvinkel.

SykkeltypeStyrevinkelSeterørvinkel
Cross country67,5-6974-75
Trail64-66,574,5-76
Enduro63,5-6572-77,5
Downhill63-63,576,5-78,5
Styrevinkler og seterørvinkler