Vend i tide, det er ingen skam å snu

SkadeSnuStormFjell- & Sti-vett

Fjellvettreglene ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Sammen med Røde Kors lanserte Den Norske Turistforening Fjellvettreglene, eller Fjellreglene som det den gang het. Mye har skjedd siden 1950 og i 2016 ble de nye fjellvettreglene innført.

I dette innlegget ser vi nærmere på fjellvettregel nr 8, som har totalt 3 underpunkter

Revurder planen fortløpende, og velg plan B lenge før du blir utslitt.

Det å bli fullstendig utslitt er ikke en spesielt god opplevelse. Er man i tillegg fullstendig utslitt og ute på en lengre tur, så blir veien tilbake tøff. Derfor bør du alltid planlegge med alternativer når du er ute på tur. Merker du at turen begynner å tære på energireservene, så sørg for å få i deg godt med næring og vurder ruter som gjør at du kan gjennomføre.

Har forholdene endret seg? Bør du snu?

Det er ikke bare kroppen som skal fungere på tur, men også været. Var det sol og fint vær når du startet, men i løpet av turen så har været endret seg? Du bør ta høyde for det meste av vær i den norske naturen, men noen ganger så er det ikke sikkert det er forsvarlig å fortsette likevel.

Det er faktisk ingen skam å snu. Det er snare tvert i mot modig å snu.

Har noen i følget problemer med å gjennomføre? Bør gruppa snu?

Det er ikke alltid alle har vurdert sin egen helse likt og problemer som oppstår underveis på turen kan endre enkeltpersoners evne til å gjennomføre planlagt tur. Det kan være noe så enkelt som et gnagsår, eller eksempelvis en lett forstuing som gjør at gruppa bør vurdere å vende tilbake.

Er du eksempelvis på en tur over flere dager, så kan en lett forstuing hovne opp i løpet av kvelden og bli uhåndterlig og vond dagen etter. Da er det ikke spesielt motiverende å vite at man må gå 20 kilometer for å komme seg tilbake til bilen igjen.