Sykkelhjulets 3 naturregler

FjellvettreglerNaturOppførselSøppelStivettreglerFjell- & Sti-vett

DNT har turvettreglene og NOTS har stivettreglene. Her er sykkelhjulets guide for hvordan du bør oppføre deg i naturen.

1. Vis hensyn til andre

Du er en av mange som har interesse av naturen. Vær hyggelig og hils når du møter noen. (PS: Det går til og med an å prate med den du møter)

Uansett om du går, sykler eller rir, så vis respekt for den du møter. Det kan oppleves ukomfortabelt for motparten om man kommer med sykkel i full fart, stort hest i lett trav eller hunden i lang line. Tilpass deg til den du møter så har begge en god opplevelse av møtet.

Det finnes også personer som eier landområdene du krysser på din vei. Vis respekt for det arbeidet de legger ned. Ikke kryss innmark på annet enn etablerte stier og veier. Respekter privatlivet og hold avstand til hus og hytter.

2. Forlat naturen slik du fant den eller bedre

Det er dessverre slik at søppel blir kastet ute i naturen. Selvfølgelig kan noe av dette komme fra at vinden har blåst det dit fra en søppelfylling eller tilsvarende, men mesteparten er brakt dit av mennesker. Ikke vær en av de som forsøpler. Da med deg alt hjem. Finner du søppel i naturen som du klarer å ta med deg, så gjør det.

Mc Søppel
Mc Søppel

På tur kan det hende seg at du må på do. Skal du det så kom deg bort fra stier, rasteplasser og vann. Det er ikke alltid det er mulig, men skal du legge fra deg avføring så sørg for at det ikke blir liggende opp i dagen. Grav deg et lite hull og skjul det bort. Papiret du bruker stapper du i en pose og tar med deg til nærmeste søppelbøtte. Har du med deg hund på tur, så tenk på samme måte. Det siste du skal gjøre er å plukke opp, for så å slenge fra seg pose med innhold i naturen etterpå. Da er det faktisk bedre å bare la det ligge.

3. Vis respekt for omgivelsene

Naturen er sårbar. Uansett hvordan du ferdes så skal du vurdere om din bruk av naturen ødelegger den unødvendig. Det å ferdes i myrområder eller andre skjøre områder når de er veldig våte, kan skade dem. Prøv å forsere området så forsiktig som mulig om det er eneste mulighet på turen.

I naturen er det både fugler og dyr. Fugler og dyr er reddere deg enn du er dem. Sørg derfor for å gi dem tilstrekkelig avstand slik at du ikke skremmer dem unødvendig. De fleste naturområder har også husdyr i beitesesongen. Lukk alle grinder og sjekk ferdselsrestriksjoner for området du skal ferdes i.

Skal du gjøre opp ild for å lage deg mat, så husk det generelle bålforbudet fra 15.04 til 15.09. Ta med deg en gassbrenner eller tilsvarende å lage maten din på om du er usikker på forholdene i området du skal inn i.