3 gode tips til elektronikk på tur

GPSKameraKuldeMobiltelefonTursyklingTips & Triks

Det å ha med seg mobiltelefoner, kamera, videokamera og GPS er greit, men hvordan skal du oppbevare dette trygt og ikke minst få ladet det? I dette innlegget finner du forhåpentligvis svar.

1. Beskytt mot kulde

La oss begynne med mobiltelefonen. Det er denne de fleste har med seg på tur. Noen betaler med den, noen tar bilder med den, mens andre har den bare med seg i tilfellet man skulle trenge den. I alle tilfeller er det ganske så greit å ha strøm på den og her kommer et av problemene. Selv om telefonen var fulladet så dør den ganske kjapt ute en kald dag. Forklaringen er ganske enkel. Telefonen er for tynn, slik at batteriet blir nedkjølt tvers igjennom. Når dette skjer så reduseres ytelsen på batteriet midlertidig og telefonen får ikke tilstrekkelig med strøm.

Jeg hadde med meg telefonen som musikkspiller når jeg trasket over Grønland i 2016 og det fungerte utmerket. Den levde på innerlomma hvor det var varmt og godt. Øreplugger med ledning og fjernkontroll styrte den. I tillegg tok jeg den frem en gang i blant for å ta bilder. Da passet jeg på å holde den godt inni votten.

Og sånn er det med de fleste andre enheter også. Det er batteriet som ikke klarer å levere nok strøm i kulden. Resultatet er en enhet som mener at den er tom for strøm, men det den trenger er litt varme.

Dette kan du ordne med å pakke enheten inn i noe som holder litt på varmen. Da kan du plukke den ut av lomma og ta et bilde og to, for så å lure den tilbake. Pass bare på at den da kan bli fuktig på grunn av at temperaturforskjeller kan skape kondens.

2. Strøm på turen

Goal Zero Venture 30 og Nomad 7
Goal Zero Venture 30 og Nomad 7

Lading på tur er spennende. Det er nemlig aldri sikkert når du får ladet neste gang. Skal du være borte en dag, så kan en liten batteribank være tilstrekkelig. Skal du være borte i uker uten tilgang på 230V (eller tilsvarende) så kan det by på utfordringer. Et av alternativene er jo selvfølgelig å ta med seg godt med batterier. Dette kan være noe usikkert da du ikke vet hvor mye strøm du faktisk kommer til å trenge. Et annet alternativ er å ta med seg et solcellepanel, men da er man avhengig av godt vær.

Her er det greit å gjøre seg kjent med utstyret man har med seg. Trenger du å lade telefonen hver dag hvis den ligger i lomma som sikkerhet? Må du ha strøm til GPS-en hver dag hvis den brukes flittig? Det å gjøre seg kjent med utstyret og strømforbruket er vesentlig før man drar på lengre turer.

På mine lengre turer har jeg tatt med meg en 230V adapter i tilfellet jeg kommer over en stikkontakt, men solcellepanelet er det jeg stoler på. Det kan monteres oppå pulken, sykkelvogna eller i verste fall oppå sekken. Det aller viktigste er at det fanger sol. Neste problem er at det faktisk finnes mange dårlige løsninger når det gjelder solceller og batteribanker. Du kan selvfølgelig gå bort og kjøpe deg ei billig solcelle og en billig batteribank, men er du avhengig av at dette fungerer i vær og vind så bør du definitivt prøve det ut først.

Jeg hadde en lengre periode med testing, hvor selv dyre løsninger ikke holdt mål. Noe så enkelt som at elektronikken på solcellepanelet ikke tåler kulde, eller at batteribanken ikke tar lading om spenningen fra panelet faller for så å gå opp igjen (tenk sol som forsvinner midlertidig bak en sky).

3. Beskytt elektronikken

Det meste av elektronikk er ømfintlig. Noen produsenter lager enheter som skal tåle en del og enkelte velger å kjøpe disse enhetene da de har en aktiv livsstil. En telefon som tåler en tur i bakken og som tåler vann er ikke så dumt om man er ute på tur. Likevel er det grenser for hvor mye juling en telefon tåler. Pass derfor på å beskytte den med et deksel eller en form for vott når du er på tur. Det er jo tross alt ganske så kjedelig å ødelegge den.

Det med beskyttelse gjelder flere ting. GPS-en min har fått et silikondeksel i håp om at den skal holde litt om den går i bakken. I tillegg er det farget slik at det blir lettere å finne den om jeg mister den i gresset. Kameraet mitt har jeg kjøpt ei lita beskyttelsesveske til i tilfellet jeg skulle tryne på sykkelen og kaste sekken på en stein eller noe.

4. Bonustips!

Du skulle få 3 tips og det har du fått, men her kommer et siste bonustips. Stol ALDRI på elektronikk når det gjelder navigering. Telefonen kan gå tom for strøm, GPS-en kan miste dekning og telefonnettet kan gå ned. Si alltid fra hvor du har tenkt deg og ta med kart og kompass.