Ta hensyn til vær og skredvarsel

NedbørSkredvarselTemperaturVindFjell- & Sti-vett

Fjellvettreglene ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Sammen med Røde Kors lanserte Den Norske Turistforening Fjellvettreglene, eller Fjellreglene som det den gang het. Mye har skjedd siden 1950 og i 2016 ble de nye fjellvettreglene innført.

I dette innlegget skal vi se nærmere på fjellvettregel nr 3 som inneholder totalt 2 underpunkter.

Bruk alltid vær- og skredvarslene, og sett deg inn i hva det innebærer for deg i det område du skal ferdes i.

Været i området du skal inn i er avgjørende for hva du tar med deg og om du faktisk gjennomfører turen. I utgangspunktet er det tre momenter i et værvarsel som er viktig.

Nedbør og skyer

Det første vi stort sett ser på er om det er fare for nedbør. Er det meldt litt regn, så kan det være avgjørende for om vi faktisk tar turen til fjellet slik vi tenkte. Andre lar seg ikke skremme av litt utrygt nedbørsvarsel og pakker heller med en regnjakke. Uansett er det viktig for planleggingen å se hva slags vær det er lovet og eventuelt hva som er lovet i dagene før og etter. Det er slik at været er ganske uforutsigbart i deler av Norge, så det å pakke på den trygge siden kan ofte være smart.

Vind

Litt vind er i utgangspunktet heller ikke så farlig, men skal man høyt i fjellet uten muligheter til å å finne lune områder så kan det være ganske krevende. Når det blåser vil det være vanskeligere å holde kroppstemperaturen på plass også. Så tilstrekkelig med vindtette plagg er et krav. Kombineres vinden med nedbør og eventuelt lave temperaturer kan en kald opplevelse fort kjennes enda kaldere.

Temperatur

Det siste du må få med deg er temperaturene. Er det lovet rundt null og vind så kan det veldig fort oppleves kaldere. Er det i tillegg slik at snø smelter og blir fuktig så kan det by på store utfordringer for utstyret. Så det å ta temperaturen på alvor er viktig.

Skredvarsel

Selvfølgelig er snøskred kun gjeldende om man skal ut i snøen, men da er det viktig å vite hva man har med å gjøre. Hvert år er det noen som blir tatt av skred. Noen er kanskje ikke klar over at området de skal inn i er rasutsatt, mens andre er klar over det og tar sjansen likevel.

Det finnes andre typer skred også, som for eksempel jordskred. I tillegg finnes det andre typer farer. Det kan dreie seg om alt fra flom og styrtregn til steinras og polare lavtrykk. På varsom.no er alle typer farevarsler satt opp i en fin oversikt.

Benytt deg av rådene som er knyttet til det aktuelle varselet, og velg enkelt terreng når forholdene er krevende.

På varsom.no er det også lagt ut generelle råd for varselet. Det kan være alt fra at man skal følge med på signaler i naturen gir til å holde seg langt unna. Hvis man følger disse rådene er man stort sett trygge i naturen.