Planlegg turen og meld fra hvor du går

PlanleggingFjell- & Sti-vett

Fjellvettreglene ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Sammen med Røde Kors lanserte Den Norske Turistforening Fjellvettreglene, eller Fjellreglene som det den gang het. Mye har skjedd siden 1950 og i 2016 ble de nye fjellvettreglene innført.

I dette innlegget presenterer vi Fjellvettregel nr 1: Planlegg turen og meld fra hvor du går. Regelen består av totalt fem deler og omhandler det du gjør før du drar ut i naturen.

Planlegg turen etter gruppas evner, og ha alltid flere alternativer.

Det å planlegge en tur er avhengig av hvilken tur du skal ut på. Skal du gå en tur på den lokale stien, så ser du kanskje bare ut vinduet og konstaterer at det er t-skjortevær i dag og legger av gårde. Skal du ut på en større tur, så er forberedelsene litt mer omfattende. Du pakker kanskje flere ting i en sekk og tar med litt ekstra mat for å være på den sikre siden. T-skjorta blir værende på, men allværsjakka blir med i sekken i tilfellet.

I tillegg er det viktigere å vite hvem du har med deg på tur. Som regel så er det personer man kjenner godt, men skal man ferdes med en venn av en venn så kan det kanskje være greit å møte vedkommende først. Kanskje forhøre seg litt med mellomleddet om vedkommende faktisk er kapabel til turen du skal planlegge.

Sørg for å ha informasjon om turområdet og forholdene du skal på tur i. Lytt til erfarne fjellfolk.

Informasjon om turområdet kan være så mangt. Skal du overnatte i telt kan det være begrensinger på teltplasser og hvor det er lov å gjøre opp ild. Kanskje det er spesielt dyreliv man skal vise hensyn til eller at området brukes til beiting. Skal du ut om vinteren, så er det viktig å gjøre seg kjent med skredforhold.

Selv om det er en egen regel som omhandler kart og kompass, så vil jeg gjerne også nevne det i dette punktet da det bør være en del av planleggingen. For det å gjøre seg kjent med området handler også om å kjenne til terrenget i området. En måte å gjøre det på er å lese et kart.

Skal du følge merkede stier, så kan det være lurt å sjekke med DNT eller UT.no. Her ligger det ofte en del spor som kan lastes ned til GPS. I tillegg til å laste ned sporet på GPS kan det være smart å tegne det inn på kartet du skal benytte.

Den viktigste kilden til lokal kunnskap er å høre med andre som har vært der før. Det kan være enkle ting som at en av stiene ikke er egnet for sykkel fordi det er for mye stor stein i veien, eller at vedkommende har vært der for ei uke siden og kan rapportere om at elva har tatt med seg en av bruene.

Sørg for å ha kunnskap og ferdigheter som kreves for den aktuelle turen.

Det å legge ut på en lang tur uten å ha fysisk god nok form til å kunne gjennomføre setter deg selv og andre i unødvendig fare. Derfor er det viktig å være reel med tanke på egne ferdigheter. Har du aldri brukt kart og kompass, så vær ærlig om det når det snakkes om det i gruppa. Det er nemlig viktig at andre ikke tror du kan det og stoler på dine ferdigheter fordi de ikke kan det selv.

I tillegg til navigasjonsferdigheter så er utstyrsferdigheter en av de aller viktigste momentene med en tur. Du kan ha så godt utstyr du bare vil, men hvis du ikke kan bruke det så har du ingenting på tur å gjøre. Det aller viktigste er derfor å bli kjent med det utstyret du skal ha med deg på turen. Det kan være enkle ting som å prøve primusen i kontrollerte omgivelser. I stedet for å ta med deg termos med kaffe opp til utsiktspunktet rett bakom huset, så ta med deg primus, vann og kaffepulver. Det verste som skjer da er at du ikke får kaffe. Er du avhengig av gass til primusen, så vit hvor mye gass som er igjen.

Primus Lite+ i bruk
Primus Lite+ i bruk

Jo mer du benytter utstyret jo flere tilfeller av uforutsette hendelser får du. Det kan være alt fra enkle punkteringer til mer alvorlige hendelser som at dempegaffelen springer lekk. Det å håndtere dette på de lokale turene gjør at du fint kan håndtere det på det større turene.

Ta hensyn til naturen. Med god planlegging legger du ikke igjen spor etter deg.

Det er flere og flere som bruker naturen og dessverre er det flere og flere som ikke har respekt for naturen. Det legges igjen søppel over alt. Sjokoladepapir, tomme flasker, dopapir og til og med fint fungerende klær.

Når du er ute og ferdes i naturen så skal ingen se at du har vært der. Sørg derfor for å ta med deg alt av søppel tilbake og kast det på egnede steder. Ferdes du fra hytte til hytte så er det alltids muligheter for å bli kvitt avfall på turen.

Skulle behovet melde seg og du må på do, så finn deg et område som er diskret nok slik at ikke andre kommer over resultatene dine. I naturen er det slik at både avføring brytes ned så lenge klimaet er varmt nok. Trenger du å bruke toalettpapir og våtservietter, så tar dette ganske mye lengre tid for nedbryting. Derfor skal du ta med deg dette hjem igjen. I sterkt trafikkerte områder eller i kaldere områder, så kan det hende at du blir pålagt å ta med deg alt i en pose. Dette slår tilbake på forberedelser. Sjekk hva du har lov til der du skal ferdes.

Lag avtaler uavhengig av behov for mobildekning og presise klokkeslett.

Er det en ting som er sikkert så er det at batterier og mobile enheter er usikre. Ikke avtal at du skal ringe når du kommer frem. Plutselig er du tom for strøm eller så har mobiloperatøren din problemer med antennene i området du ferdes i.

Hvis planen er å gå trekanten i Trollheimen på tre dager, så sier du ganske enkelt fra om det. Planen er å gå fra Gjevilvasshytta over Kamtjønnene til Trollheimshytta på dag nummer 1. Så skal vi gå fra Trollheimshytta over Geithetta til Jøldalshytta på dag nummer 2. Vi avslutter turen med etappen fra Jøldalshytta til Gjevilvasshytta på dag nummer 3. Vi tenker å gå merkede stier og kommer til å bruke hele dagene. Dette er et godt utgangspunkt om noen faktisk skal ut og lete etter deg.

I Trollheimen er det steder uten dekning, så det er ikke alltid man kommer frem på telefon. Dette kan være lurt å sjekke på forhånd. Selvfølgelig så kan du gi livstegn fra deg pr telefon om du gjerne vil fortelle omverden hvor du er, men ikke legg opp til at du skal gjøre det.

Skal du virkelig utenfor allfarveg så finnes det alternative kommunikasjonsmiddel som kan benyttes. Satellittelefoner og sporingsenheter kan benyttes. Disse gjør det mulig å sende sporingssignaler til omverden. Husk likevel på at de er avhengige av strøm og det er det ikke alltid man har tilgang på i naturen.