Kali Maya 3.0

HjelmKali Maja 3.0ProdukttesterReklameBekledning og beskyttelseTerningkast 5

Det finnes et stort utvalg av hjelmer på markedet. Kali Protectives er til nå ikke så kjent her til lands. Så da muligheten bød seg for testing av en Maya 3.0 så grep vi sjansen her på Sykkelhjulet.

Hjelmen er for ordens skyld sendt fra Kali Protectives, via importør i danmark, til denne testen.

Forpakning

Hjelmen kommer i en enkel forpakning i papp. Det følger ikke med så veldig mye informasjon om hverken tilpassing eller størrelser, men det mest essensielle finner man. En enkel skuffefunksjon gjør at man får hjelmen ut av esken kjapt.

Innpakning Kali Maya 3.0
Innpakning Kali Maya 3.0

Førsteinntrykk og spesifikasjoner

Det diskuteres mye om MIPS i sykkelmiljøene her i Norge. Jeg er ikke uenig i at MIPS er en teknologi som gir et trygghetsstempel på en hjelm, men dessverre så er det mange gode hjelmer som blir overkjørt av middelmådige hjelmer med MIPS-stempel. Kali har da ikke MIPS-stempelet, men hvis man tar en titt på Kali sine hjemmesider kan man finne god informasjon om hvordan de konstruerer hjelmene sine. Faktisk går Kali langt i å beskrive hvorfor de ikke ønsker disse stemplene, men heller bruker tid og krefter på å forske på hjelmer selv. Kali ønsker å vite hva som skjedde med hjelmen når du kræsjet. Så de bytter gjerne en kræsjet hjelm mot en ny en. Dette i håp om å forbedre sin egen teknologi.

Hjelmen skal veie 245g i følge spesifikasjonene til Kali og på vekta ender dette testeksemplaret opp på 255g. Det må sies å være akseptabelt. Den er i tillegg EN1078 og CPSC sertifisert. Av teknologier nevner Kali selv LDL (Low Density Layer) og Composite Fusion Plus. Og det er disse teknologiene som er verdt å ta en nærmere titt på.

Composite Fusion Plus beskrives som et sett med skumkjegler med lettere skum rundt. Denne kjegleformede skummatten skal være bedre enn de teknologiene som er basert på lagvis mykt og hardt skum. Skumkjeglene sørger for progressiv demping og fordeler også kreftene fra slaget utover i flere retninger. En vanlig skumplate kan være progressiv hvis lagene av skum har forskjellig densitet, men uniform skumfordeling vil ikke sørge for at kreftene vinkles. Selv om hjelmen er sertifisert så er den testet til opp mot 300g. Kjeglekonseptet ble oppfunnet av Don Morgan, en australsk fysiker. Kali Protection var de første som tok i bruk konseptet.

LDL er kanskje den viktigste teknologien som er puttet inn i denne hjelmen. Teknologien skal sørge for at små støt skal tas opp og i tillegg skal den forhindre moment, eller roterende krefter. Og det er akkurat dette som MIPS nærmest har blitt en slags standard for her til lands. Det er ikke sånn at de har enerett på ta opp disse kreftene på ulike vis, de har utviklet et patent på et materiell som har denne egenskapen. Kali Protectives har utviklet en slags padding som legges på strategiske steder i hjelmen. Denne skal ta opp opptil 25% av det momentet som skapes når man eksempelvis treffer bakken og skaper rotasjon. Det som er verdt å merke seg her er at MIPS benytter lavfriksjonsmateriell mens Kali Protection benytter et materiell som kalles Rheon. Dette er et lavdensitetsmateriell.

I bruk

Jeg har fått anledning til å teste denne hjelmen i slutten av sesongen 2021 og nå i starten av 2022. Jeg har ganske stort hode, men denne hjelmen her passer ganske så bra. Den har tynne beskyttelsesputer i form av disse LDL-putene som ligger mot hodet. Jeg har fått avtrykk av disse putene på hud etter lengre tids bruk, men det har ikke vært ubehagelig. Det skal sies at jeg også får avtrykk av vanlige puter, så det er ikke noe forskjell på disse putene og vanlige skumputer for min del.

På bakhodet er det en skruefunksjon som tilpasser hjelmen bedre til hodet. De som er vant med boa-stramming på sko vi finne seg kjapt til rette her. På høstturene jeg hadde var temperaturen rundt 15 grader og da var hjelmen behagelig å ha på seg i flere timer. Det er ikke den mest ventilerte hjelmen på markedet og ventilhullene er heller ikke formet i retning av å trakte luft inn mot hodet.

Jeg har fortsatt å bruke denne hjelmen utover vinteren. Det har ikke blitt så mange turene, men nå på nyåret har det blitt en del turer med den. Passformen er fremdeles god og jeg har et inntrykk av at hjelmen sitter godt. Jeg har ikke fått testet hjelmen i høye temperaturer, men har vært noe mer svett på høstturene enn tidligere. Om dette skyldes hjelmen er vanskelig å konkretisere.

Konklusjon

Kali Maya 3.0 Terningkast 5

Jeg er riktig godt fornøyd med hjelmen og føler meg betrygget med den dokumentasjonen Kali Protectives har på hjemmesiden sin angående moment og lineære krefter. Selv om denne hjelmen ikke har MIPS-stempelet så har den teknologi på lik linje og om ikke bedre. Utseendemessig er hjelmen fin å se til. Den finnes i mange forskjellige farger og fasongen er bra. Dette er en hjelm jeg trygt kan anbefale om du er i marked for en sti- og enduroorientert hjelm til sesongstart. Sykkelhjulets terning lander på en solid 5’er denne gangen.