Hockeysykkel

27.529650bHockeysykkelMullettTeknisk

Mullet er navnet på hockeysveisen på engelsk. Og Mullet bike blir da direkte oversatt hockeysykkel eller? Jeg gikk for det da det i grunn hørtes ganske morsomt ut. Jeg har også sett oversettelsen Mule bike, eller da altså muldyrsykkel.

Dette innlegget handler på ingen måte om hockeysveisen eller muldyret, men sykkelen som da har to forskjellige hjuldimensjoner. Da gjerne en 27.5″ bak og en 29″ foran.

Det finnes i hovedsak tre måter å bygge seg en slik sykkel på. Den første måten er å ta en 29″ og kjøpe seg et mindre bakhjul. Den andre måten er å ta en 27.5″ (650b) og kjøpe seg et større fremhjul samt en ny gaffel. Den siste måten er å kjøpe ramme og gaffel egnet for denne typen sykler.

En ombygd 29″

Så hva skjer egentlig med en 29″ som blir bygd om. Hvis forutsetningen er at man skal ha samme dekkbredde som på 29″ så vil diameteren på bakhjulet reduseres med 38 millimeter. Dette fører til at sykkelen senkes 19 millimeter bak og krankhuset (der hvor pedalen sitter montert) senkes et sted mellom 13 og 9 millimeter. Altså reduseres bakkeklaringen på sykkelen. Siden man ikke forlenger gaffelen på sykkelen slik som man gjør når en 27.5″ bygges om blir akselavstanden værende tilnærmet lik. Siden bakhjulet senkes noe vil avstanden faktisk bli bittelitt kortere, men 19mm på over 1000 millimeter lang sykkel fører til under en millimeter kortere akselavstand.

Det som også endrer seg noe er styre og setevinkler. Tatt i betraktning at senteret på bakhjulet senkes med 19mm og de fleste 29″ har en akselavstand på rundt om 1200mm, så vil dette utgjøre i underkant av 1 grad. Dette fremdeles under forutsetning av at du bruker samme dekkbredde på 27.5″ hjulet som du brukte på 29″.

En ombygd 27.5″

For 27.5″ så skjer egentlig mye av det samme som med 29″, men transponert over til framhjulet. Diameteren på framhjulet økes med 38mm og krankhuset løftes et sted mellom 6 og 10 millimeter. Altså økes bakkeklaringen.

En effekt til av å benytte en 27.5″ er at man i mange tilfeller må ha ny gaffel. Siden sykkelen har en styrevinkel som avviker fra 90 grader, så vil akselavstanden bli noe lengre. Dette er i størrelsesorden 2-10 millimeter avhengig av styrevinkel og offset.

Når man setter på lengre gaffel vil da sete- og styrevinkler endres tilsvarende som på 29″ med litt i underkant av en grad.

En født hockeysykkel

Går du bort og kjøper deg en ferdig hockeysykkel (mullett bike) så er den designet slik. Geometrien er riktig, men i de fleste tilfeller har også produsenten tatt utgangspunkt i en 27.5″ eller 29″ og designet den slik at man kan bruke begge hjuldimensjoner.

Effekter

Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det fordeler og ulemper, men velger heller da ordlyden effekter. For det å gjøre om på sykkelen sin, eller å kjøpe seg en ny en, kan ha visse effekter.

Dekkbredde

Mange dekkvalg
Mange dekkvalg

Før eller siden møter en sykkel sine begrensninger på dekkbredde og ytre diameter. Veldig ofte kan setestag og kjedestag være formet som en C ved seterøret. Legger man inn større dekk butter dekket mot seterøret eller en av disse stagene til slutt. Reduserer du på felgdiameteren, kan det tenkes at du kan få plass til større dekk. Har du eksempelvis plass til 2.4″ dekk bak på en 29″, så vil 3.2″ på en 27.5″ være cirka lik i ytre diameter. Selvfølgelig litt avhengig av hvilke type dekk du velger.

Kompensert diameter fører til at du ikke gjør noen endringer på geometrien, men har et bredere dekk som bærer bedre på mykt underlag.

Endret tyngdepunkt

Tyngdepunktet endres noe, men i praksis så lite at du ikke vil merke det. Det er snakk om noen millimeter lavere eller høyere tyngdepunkt

Endret akselavstand

Bygger du om en 27.5″ eller 29″ så vil det i praksis bety veldig lite. Noen ekstra millimeter på rundt 1200mm lengde på sykkelen vil bety svært lite for svingradius.

Oppsummering

Så da er man tilbake til at det er dekkbredden som vil være fornuftig å ha mer av på bakhjulet. I tillegg vil et stort forhjul fungere bedre på å rulle over større gjenstander.

Har du førstehåndserfaring med hockeysykkel? Del de gjerne med leserne her på sykkelhjulet.