Hold deg på stien

HøstStiSykkelTerrengTurVåttFjell- & Sti-vett

Denne går til alle dere som bruker marka. Det begynner å bli høst og regnet har for lengst ankommet store deler av landet. Det fører til gjørme, vannhull og store våte områder. Det er sikkert fristende å gå, sykle eller ri utenom alle de våte hullene, men det er akkurat det som skader terrenget ytterligere.

Fantastiske flytstier

Alle de snarveiene dere lager dere sørger for større sår i terrenget. Prakteksempelene ser vi dessverre i større arrangementer hvor sårbar natur benyttes av flere tusen deltakere over kort tid. Det er ingen praktisk betydning om man sykler eller går. Stiene blir utvidet og terrenget skadet for en lengre periode.

De siste årene har fokuset på å forsere hindringer og partier på raskest mulig måte blitt et slags jag hos enkelte syklister. Snarveier for å komme ut med større fart og omveier for å unngå områder som er fulle av steiner eller røtter forekommer oftere og oftere. Dette setter permanente merker i naturen og bør absolutt unngås.

Vis ansvar og unngå å bruke de skjøreste områdene nå når det er så fuktig som det er. Kommer du over områder som er veldig våte så forser dem med omhu. Ikke lag deg nye veier. Ikke slur opp mose og gresstuster, men stopp heller og se om det er mulig å gjøre en liten dreneringsjobb for å få bort vannet. Det kan være at noen allerede har gjort jobben for deg og at du bare trenger å rense opp en tettet renne.

Forsvarlig passering av vått lende

Så til alle dere som arrangerer turer, konkurranser og utflukter i den flotte marka vår. Velg de stiene som er solide nok til å tåle folkemengden som er tiltenkt å delta. Det finnes nok av eksempler i markene våre hvor stiene ikke er brukbare på flere måneder fordi tusenvis har vandret området på noen timer.