Grønhøa, Høghøa og Skrikhøa

GrønhøaHeldalssætrinHøghøaJøldalshyttaSkrikhøaStisykkelTerrengTrollheimenTrollheimenTurer
  • Lengde: 50,8km
  • Underlag: 28% asfalt, 17% grusveg, 55% sti
  • Høydeinfo:
    • Høydeforskjell: 640m
    • Stigning: 1372m
    • Hellning: 1372m
  • Passer til: Personer som har lyst til å utfordre seg selv litt på høyde. Det er noen partier som krever litt teknikk, men dette er mest fordi man blir sliten etter så mange kilometer i terrenget.

Jeg valgte å stoppe et sted langs Granasjøen. Nerskogen Landhandel kan være et alternativ, men hør med de som driver stedet om det er greit at du står i et hjørne av parkeringsplassen ut dagen. Nerskogen landhandel er forøvrig også en fin plass å bunkre opp litt om du skulle trenge det.

Fra parkeringen syklet jeg innover dalen (på Fv6516) helt til avkjøringa mot Svahøa. Det er skiltet med et lite hvitt skilt. Herfra går det på grusvei relativt flatt innover til rota av Grønhøa. Du kommer til et grustak med mulighet for parkering for de som ønsker å gå oppi fjellene. Rett til høyre før selve grustaket begynner ser du en sti med en blåmalt stein. Her er det bare å følge hovedstien oppover fjellsiden. Det er mer eller mindre en markant sti på vei oppover. Helt mot toppen er det likevel såvidt mange tråkk at det ikke er en markant sti der, men du ser varden.

Fra toppen av Grønhøa er det litt vanskelig å se stien videre. Peiler du deg inn mot Høghøa er det lurt å sykle nedover til venstre for peilinga for så å legge over til høyre og krysse skaret så langt til høyre du kommer. Herfra følger man ryggen på greit tråkk mot kammen som går opp mot Høghøa fra venstre side. På veg oppover ser du en topp og denne toppen kan se ut som det er selve toppen siden det står en stor varde der. Du må gjerne legge turen bortom, men det er en omvei. Trekk lengre opp mot toppen på veg oppover enn det som virker fornuftig og en ny varde kommer til syne til venstre for den varden du ser hele vegen oppover. Hvis du vil få med deg enda en pen utsikt så bare sikter du mot den varden du ser hele tiden for så å snu deg nesten 180 grader når du står på den og gå tilbake til hovedvarden.

Vel oppe på Høghøa så siktet jeg nedover mot Høghøtjønna på noe som begynte som en pen sti, men plutselig var den borte. Likevel var terrenget veldig fint, så det gikk an å komme seg nedover uten problemer. Ved roten av fjellet hoppet jeg av sykkelen og gikk omtrent vest i himmelretning på nordsiden av Høghøtjønna og traff DNT sin sti mellom Gjevilvasshytta og Jøldalshytta.

Denne stien går oppover et parti før den går fint nedover mot Minnilla. Her krysses elva på ei godt etablert bru før en relativt bratt bakke oppover mot Skrikhøa tar fatt. Fra Skrikhøa er det en nydelig nedfart nedover Vaulan og videre helt ned til Jøldalshytta.

Fra Jøldalshytta sikter en oppover mot Heldalssætrin hvor en møter grusveien ned til Fv6516 igjen. Så er det transportetappe tilbake til start. Jeg brukte nesten 9 timer på turen, men tok meg god tid til bilder og mat.