Rab Borealis

JakkeRabRab BorealisReklameBekledning og beskyttelseProdukttester

I midten av mai fikk jeg tilsendt denne jakken fra Equip Norge for testing. De er distributør av blant annet Rab. Over en lengre periode har jakkene vært til testing rundt om i Norge.

I tillegg til at jakkene skal fungere på sykkelturer er dette så vidt dyre jakker at jeg også har prøvd dem i andre sammenhenger. Det som er verdt å merke seg er at Rab sine jakker i utgangspunktet ikke er sykkeljakker, men gode turjakker som gjerne kan brukes i flere sammenhenger.

Veiledende pris: 1 199kr

Tilgjengelige farger: Dark Horizon (Rødaktig), Ink (Blå), Steel (grå), Sulphur (gul)

Tilgjengelige størrelser: S til XXL

Dette skriver Rab selv om jakken

  • YKK® VISLON glidelås foran med hakebeskyttelse
  • Lavprofil hettehjelm i lycramateriell
  • Lett Matrix ™ enkelvevd stoff med 2-veis stretch og DWR*
  • Vekten er 300 g
  • 2 YKK® glidelås, nettfôret Napoleon brystlomme
  • Lycra bundne mansjetter
  • Reflekterende logo

*DWR betyr «Durable Water Repellent» og er et produkt man legger oppå stoff for å gjøre det vannavvisende

Førsteinntrykk

På tur i fjellet

Borealis er en tynn jakke som i første omgang virker til å være en typisk vårjakke. Jakken er lett og god å ha på seg og sitter godt. Det som er litt uvant for min del er at Rab sine krager også er hetta. Når glidelåsen trekkes helt opp er det mye som havner rundt halsen. Jeg synes dette var spesielt behagelig på lengre turer hvor været ikke var helt topp. Trekker man glidelåsen litt ned så faller også den store kanten bort fra halsen.

I bruk

På sykkel fungerer jakken godt. Rab selv reklamerer for at jakken har hjelmhette spesielt tiltenkt klatrig. Hetta passer veldig bra under hjelmen og gir god beskyttelse mot vær og vind. For min del gir hetta for liten bevegelsesfrihet når hjelmen holder den fast. Det som fungerer veldig bra er å trekke glidelåsen helt opp og la hetta være krage.

Forøvrig sitter jakken godt selv om man lener seg fremover på sykkelen. Den kunne kanskje ha vært enda litt lengre bak slik at mer av baken blir dekket til og at man dermed unngår vann på buksa, men det er mer en smakssak.

Stoffet som er brukt i jakken er dekket med et vannavvisende produkt (DWR). Det gjør at jakken puster godt samtidig som den tåler en del vann. Jeg har syklet i søle og myr med jakken og gitt den flere utfordringer enn de fleste kommer til å gjøre og inntrykket riktig bra.

Borealis pakket i seg selv
Borealis pakket i seg selv

Jeg liker man har muligheten til å vrenge den ene lommen og pakke jakken i den. Det jeg synes er rart, er at Rab selv ikke nevner det hverken i bruksanvisninger eller på nettsiden sin. Det eneste som står er at jakken har lite volum når du pakker den sammen og det stemmer ganske bra. Selv mener Rab at jakken skal veie 300g. På vekta tikker jakken in på 325g noe som er 8% mer enn det som oppgis.

Etter bruk har jeg latt jakken henge og lufttørke. Til syntetisk jakke å være, så er det lite lukt igjen i jakken etter flittig bruk, men man kommer ikke utenom at myr er surt. Jakken har derfor vært et par turer i vaskemaskinen og her er det viktig å følge instruksjonene som Rab gir. Det står kort oppsummert i jakkens merkelapper og i tillegg så har de en del informasjon på nett om vasking av blant annet Softshelljakker.

Etter all testingen så har den fremdeles sine vannavvisende egenskaper og fasongen er like fin. Fargen er det ingenting å si på heller.

Andre bruksområder

En jakke til denne prisen (veil. 1 199kr) mener jeg bør kunne brukes til andre ting også. Derfor har jakken blitt brukt i alt fra små turer rundt om i nabolaget til lengre turer i marka. Det er en enkel og grei jakke som gjerne kan fungere på turen til butikken eller til og fra bilen når man skal på jobb. Den er beskjeden nok til at den ikke skiller seg ut i mengden av andre jakker på et kjøpesenter.

På turer i marka kommer den til sin rett. De høye lommene (også kalt Napoleonlommer) sørger for at det store hoftebeltet på sekken ikke dekker halve lommen. Her mener jeg at Rab dessverre bommer litt fordi lommen er så dyp at deler av lommen på innsiden faktisk kommer i klem mellom kropp og jakke/hoftebeltet. Likevel er lommene så dype at dette ikke gjør noe om du fyller lommene etter at du har tatt på deg sekken, men gjør du det motsatt kan eksempelvis et nøkkelknippe havne mellom kropp og hoftebeltet og det er ikke spesielt behagelig.

Ellers fungerer jakken bra som turjakke, slik den i utgangspunktet er laget for.

Konklusjon

Etter å ha brukt jakken i mange sammenhenger denne våren, sommeren og høsten så har jeg funnet utallige bruksområder til jakken. Det er en solid og god jakke som tåler mye selv om den ikke er spesielt tjukk. For noen kan den fort bli litt kaldt, men det er jo ikke noe problem å få et plagg under jakken om nødvendig.

Er du en av de som går veldig mye med sekk, så bør du sjekke om lommene blir et problem for deg. Dette er veldig avhengig av typen sekk og hvor jakken og hoftetbeltet plasseres på kroppen din.

Skal du kjøpe EN jakke til de tre sesongene og lommene ikke er et problem, så er dette en jakke som bør komme høyt opp på listen.