Sykkel i skisporet

FatbikeSkiløyperSkisporet.noVinterFjell- & Sti-vett
Et enslig sykkelsport
Enslig sykkelspor

Når vinteren endelig har kommet så er det flere som gleder seg til å komme ut på ski. Og løypemaskinene tråkker iherdig opp både flate såler og fine klassiske spor. Er det da greit at andre enn skifolket bruker dem?

Jeg har litt delte meninger der, fordi jeg mener at typiske preparerte arenaer med asfaltunderlag som blir kjørt opp flere ganger om dagen gjerne kan være forbeholdt skiløpere. Markaløypene synes jeg godt det går an å dele på, men det må være med et stort forbehold. Uansett om du går til fots, på ski eller på sykkel, så må løypa faktisk tåle at du benytter den.

30-40cm dype fotspor er ikke spesielt gunstig å gå på ski over og det er heller ikke et sykkelspor med samme dybde, men når løypa har satt seg og sålen er god så tåler den både sykkel med brede dekk og føtter.

Ironisk nok så er det skigåere selv som ødelegger sporene mest. De som i all hast slenger seg i bilen når de ser at løypemaskinen er på farten ut av garasjen på Skisporet.no. De kommer seg opp i marka og legger seg i baklysene på maskinen når den er på veg rundt i marka. Faktisk så tar det gjerne en times tid før snøen får tid til å sette seg etter at maskinen har vært ute og kjørt opp spor. Først da har snøkrystallene fått tid til å binde seg med hverandre og lagt en hardere overflate.

Jeg mener at vi alle må respektere brukere i skisporene rundt om i marka og vise hensyn til hverandre og innse om man selv ødelegger løypene for mye til å bruke dem den dagen. Forholdene kan være endret dagen etter eller bare etter noen timer.