Tips til turbilder

På tur

Jeg har vært på en god del turer og en av mine store problemer er at jeg kommer hjem og har tatt alt for lite bilder. Tror kanskje det er et tegn på at jeg koser meg på tur. Uansett så tenkte jeg å dele noen små tips til bilder på tur. Jeg har innsett at bildene man tar på tur gjerne kan bli veldig bra hvis man har litt tålmodighet. Det hjelper ikke at man drasser med seg tidenes beste kamerautstyr hvis man ikke får til å bruke det. Om du har mobiltelefon eller speilrefleks spiller faktisk liten rolle om man ikke fisker frem kameraet og bruker det.

Så ta det du har med deg der og da, jeg har sverget til et kompaktkamera i mange år. Det ble kjøpt til Grønlandsturen fordi speilrefleksen ble for tung. I ettertid har jeg oppgradert kompaktkameraet til et speilløst kamera og det angrer jeg ikke på.

Det å ta bilder på tur, er akkurat som å ta landskapsbilder. Det er stort sett landskap man tar bilder av, men gjerne med mennesker eller objekter i bildet som illustrerer hva man holder på med. For min del er det i mange tilfeller sykkelen som blir med og gjerne en sykkelkompis eller flere.

Det å ta bilder av landskap handler om å finne noe i forgrunnen som kan lede oppmerksomheten og linjer som hjelper seeren inn i bildet. Eksemplene under har alle noe i forgrunnen man biter merke til. Så er det stier, trær, klopper eller lignende som leder seeren inn i bildet. Jeg er spesielt godt fornøyd med “På vei nedover” under. Her biter man seg merke i syklisten og stien og denne leder innover i bildet og man biter merke til flere syklister på vei innover i bildet. Bakketoppen som syklistene forsvinner bak leder blikket nedover mot stien i det fjerne som igjen forsvinner over neste bakketopp.

Slike bilder tar litt tid å finne, men de er absolutt verdt det. Neste gang du skal ta bilder så tenk på diagonale linjer, en pen forgrunn og gjerne lag innover i bildet som skaper dybden.