#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Magped Sport AL15

Av Christian Jensen9. september 2018

Reklame

Magnetisk Magped Pedal Deler Produkttester

Når man surfer på nettet hender det av og til at man kommer over noe interessant blant alt det uinteressante. En av reklamene på Instagram var fra et Østerriksk selskap ved navn MagPed. De produserer pedaler med lås som samtidig er flate. Så hva er så annerledes med disse da, tenker du sikkert. Kort oppsummert så er det en litt uvanlig klikkpedal som man fester klikksko på, men låsemekanismen er en kraftig magnet. MagPed hevder at den oppfører seg som en flat pedal, med forbedret sikkerhet og kraftoverføring.

Jeg tok meg tid til å besøke nettsiden og lese igjennom det meste av informasjon som ligger tilgjengelig. De har også et par videoer som beskriver systemet. Selve konseptet med magnetisk pedal er ikke nytt, men de første versjonene som blant andre MagLock kom med veide veldig mye. Nå har de riktignok redusert seg litt på vekten, men 615g for den lette utgaven er ikke akkurat en lett pedal.

Her fanger MagPed virkelig oppmerksomhet med sine 452g. Her har magneten en kraft på 100N og vil man ha 150N kraft må man opp på 474g. Vanlige pedaler ligger på rundt 350g. Jeg tok derfor kontakt med MagPed og pratet med deres daglige leder Harald Himmler og avtalte testing av pedalene.

Han kan videre fortelle at 80% av brukerne de har er bekymret for overgangen til klikkpedaler og velger derfor å la være. MagPed retter faktisk Sport AL15 mot nettopp disse som kvier seg for å bruke klikkpedaler for å gi disse et godt alternativ.

Resterende 20% er stort sett enduro- og downhill-syklister, noe som var litt overraskende i følge Harald. De håper på å imøtekomme interessen for de siste 20% ved å etablere to nye produkter, et for downhill spesielt og et for freeride. Førstnevnte skal ha to magneter, mens sistnevnte skal få kraftigere magneter (>200N) og titanaksling. Disse skal være mulig å kjøpe allerede i 2019. I tillegg har de et landeveisprosjekt på gang.

Det er viktig at Sykkelhjulet.no fremstår så objektivt som mulig, derfor opplyses det om at produktet er sendt fra MagPed i forbindelse med denne testen.

Førsteinntrykk og montering

Magped innpakning
Magped innpakning

Pedalene kommer i en fin innpakning. Og innmaten er enkel og grei. Pedalene er godt synlige og egenskapene vises på en fornuftig måte i selve esken. Sammen med pedalene fulgte det med et sett med mindre kraftige magneter og to forskjellige sekskantnøkler. I tillegg følger det med to spesielle metallplater som passer i SPD-skruehullene.

Det er positivt at Magped velger å levere med alt man trenger for å få festet delene til skoene og få justert pedalene. Derimot så mangler det utstyr for å få festet pedalen til selve sykkelen, så da må man i nøds tilfelle til butikken for å få hjelp eller å få kjøpt seg utstyr til å løsne gamle pedaler og feste på plass de nye. Nå skal det nevnes at de fleste syklister, som mekker litt selv, har tatt av et sett med pedaler før, så det er ikke den største krisen.

Magped anbefaler at du tilpasser skoene til pedalene før du monterer pedalene til sykkelen, så jeg begynte med det. Selve prosessen er at man fjerner eventuelle skofester som er på skoen fra før av og fester på denne metallplaten som kommer med pedalene. Dette i seg selv er ikke spesielt komplisert.

Det neste man skal gjøre er å få justert magnetene slik at de griper godt fast i skoen. Magped anbefaler at man har en sko med finmasket mønster under, men de sier ingenting om at skoen bør være relativt flat. Dette var ganske opplagt når jeg ser på det i etterkant, men jeg kom faktisk ikke på at skoene mine var så avrundet under som de er. Heldigvis har jeg flere par sko som passet bedre.

Når jeg endelig hadde funnet et par sko som passet, så var det en smal sak å få satt pedalene på sykkelen.