Uvex Jakkyl HDE

HelhjelmHjelmJakkyl HDEReklameUvexBekledning og beskyttelseProdukttester

Det finnes en rekke forskjellige hjelmtyper på markedet, men felles for de fleste har vært at de dekker hodet og muligens litt mer av bakhodet. På downhillsiden har man brukt større motorsykkellignende hjelmer. De tunge tunge hjelmene har mistet litt vekt, men fremdeles er de for tunge til å sykle sti og enduro med. Likevel har enduroverden hatt farefulle nedfarter.

En ny generasjon hjelmer har kommet på markedet og Uvex produserer en av dem med navn Jakkyl HDE. Denne kombinerer en god stihjelm med elementer fra downhillverden. Nå må man ikke se på denne hjelmen som en downhillhjelm, men en hjelm med ekstra god beskyttelse for oss som er ute i marka og herjer litt. Rob. Arnesen har sendt hjelmen for testing her på Sykkelhjulet.no.

Selve hjelmen ser ut som en standard stihjelm med ekstra beskyttelse på bakhodet. Det vil si at den sitter ikke bare på toppen av hodet, men faller ned mot nakken bak også. Hjelmen alene veier beskjedne 429g og etter en del prøving passer den bra på hodet. Legger du på 259g får du beskyttelse av kinn og hake i tillegg. Denne to-i-en-funksjonen virker til å være bra.

Pakkeinnhold

Hjelmen kommer i en relativt beskjeden innpakning. Det er faktisk vanskelig å se hva som er inni pakken hvis du bare ser pakken. Inni pakken ligger hjelmen, et sett med plater for å dekke hullene der kinnbeskytteren skal monteres og to dokumenter.

Det ene dokumentet beskriver kjapt hvordan kinnbeskytteren monteres, det andre viser produktporteføljen til Uvex. Jeg er litt skuffet over at Uvex ikke legger med en bedre bruksanvisning. Det er nemlig en del skulte tilpasninger.

Tilpassing og justering

Selve tilpassingen gjøres ved hjelp av en BOA-strammer i nakken. Denne justeres opp og ned til å tilpasse seg den størrelsen man har på hodeomkretsen. Jeg har ganske stort hode så jeg er helt i ytterkant av hjelmens størrelse (61cm). Jeg synes hjelmen satt ganske hardt og prøvde mye forskjellig. Det er veldig synd at ikke Uvex ikke har en enkel bruksanvisning som viste  to fester som kan flyttes. Disse er gjemt under to polstringer på siden av hjelmen. Når disse ble justert opp så var det mye enklere å få hjelmen på hodet.

Det går to stropper på siden av hjelmen og ned til et festepunkt. Dette festepunktet kan flyttes ved hjelm av ei enkel klemme. Når dette er gjort kan lengden på selve festestroppen justeres under haka. En liten bonus er at selve stroppen pakkes inn i en polstring. Den virker til å sitte ganske bra.

Uvex Jekkyl HDE på hodet
Uvex Jekkyl HDE på hodet

Kinnbeskytteren

En vanlig hjelm har ikke denne ekstra beskytteren foran. I følge produsenten skal man med et par enkle håndgrep feste på beskytteren og være klar for nedoverbakkene. Uvex har til og med laget en liten reklamefilm som demonstrerer hjelmen i bruk.

I teorien skal man sikte to klemmer inn på et spor på hver side av hjelmen for så å få en festeskrue på plass i et motsvarende hull på siden av hjelmen. Bit deg merke til at jeg sier i teorien, for i praksis var det på langt nær så enkelt. Mulig jeg får dette bedre til etterhvert, men da må det øves. Det er nemlig ikke så enkelt å treffe på et hull 90 grader til høyre og venstre i synsvinklene. For så å få ei festeskrue til å treffe et hull bakom øret på hver side.

Ute i terrenget

UVEX uten kinnbeskytter
UVEX uten kinnbeskytter

Jeg starter alle turene mine på flatene og klatrer oppover i fjellsidene for så å finne nedoverbakker som tar meg ned til flatene igjen. Da er det greit å ha en hjelm som fungerer i oppoverbakkene og som gir god lufting. Her kommer nok UVEX Jakkyl litt til kort. Den har nemlig ikke spesielt god lufting. Det vil si, den har lufting men i forhold til andre hjelmer så blir jeg varmere i denne.

Etter at jeg fikk ordnet tilpassingen skikkelig så fungerer hjelmen god. Den sitter bra og har fornuftig passform. Brillene jeg bruker fungerer godt med remmene og remmene i seg selv sitter greit under haka.

Så er jeg oppe på flatene og skal sette innover fjellene og finne meg en ny bakke å sette utfor. Og her begynner utfordringen for fullt. For i følge filmen skal jeg bare kunne ta frem kinnbeskytteren og sette den på. Det skal bare ta noen sekunder, men neimen om det gjør. For man skal sikte seg inn på to små spor på siden av hjelmen. Sporet er rett over øret og det er jo ikke mulig å se det. Nå tenker du sikkert at det bare er å plukke av seg hjelmen og sette på beskytteren. Det går forsåvidt, men jeg har ikke fått hjelmen til å sitte skikkelig når jeg tar den på igjen etterpå.

Klar for nedoverbakke
Klar for nedoverbakke

Men til slutt får jeg nå lurt beskytteren på. Og nedover går det riktig så bra. Det er muligens placeboeffekten som slår til, men jeg føler det går fortere med hjelmen på. Kanskje jeg tørr mer?

Så skjer det som alltid pleier å skje når jeg sykler tur. Jeg møter på folk og jeg hilser høflig som jeg alltid gjør, men denne gangen er det ikke det vennlige smilet og halloet i retur. Og jeg tror faktisk dette er ulempen med fullhjelmen. For man distanserer seg mer fra de man møter med fullhjelm og briller på.

Oppsummering

Jeg må si jeg liker hjelmen. I marka der jeg sykler er det nok en smule overdrevet, men er man redd for kinn og tenner og sykler litt over evne så er det greit å ha beskytteren. Jeg synes riktig nok det kommer med en aldri så liten ulempe, nemlig det å møte folk i marka. For jeg opplever flere ganger at folk har en mer fiendtlig holdning til hjelmen med en gang man får på seg beskytteren.

Det å få tilpasset hjelmen var forsåvidt greit, men ingen instruksjoner for hvordan man skulle tilpasse den. Etter litt prøving og feiling så satt den riktig så bra. Hvis jeg skal ut i marka hvor det ikke går så mye folk så tror jeg nok jeg velger å ha den med, men med en gang det er snakk om lengre og muligens varme turer så har jeg en hjelm som er kaldere. Og er det en lengre tur hvor muligheten for å treffe folk er tilstede så tror jeg faktisk jeg velger en hjelm uten beskytteren foran.