#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Uvex Jakkyl HDE

Av Christian Jensen7. juni 2018

Reklame

Helhjelm Hjelm Jakkyl HDE Søndagsposten Uvex Bekledning og beskyttelse Produkttester

Det finnes en rekke forskjellige hjelmtyper på markedet, men felles for de fleste har vært at de dekker hodet og muligens litt mer av bakhodet. På downhillsiden har man brukt større motorsykkellignende hjelmer. De tunge tunge hjelmene har mistet litt vekt, men fremdeles er de for tunge til å sykle sti og enduro med. Likevel har enduroverden hatt farefulle nedfarter.

En ny generasjon hjelmer har kommet på markedet og Uvex produserer en av dem med navn Jakkyl HDE. Denne kombinerer en god stihjelm med elementer fra downhillverden. Nå må man ikke se på denne hjelmen som en downhillhjelm, men en hjelm med ekstra god beskyttelse for oss som er ute i marka og herjer litt. Rob. Arnesen har sendt hjelmen for testing her på Sykkelhjulet.no.

Selve hjelmen ser ut som en standard stihjelm med ekstra beskyttelse på bakhodet. Det vil si at den sitter ikke bare på toppen av hodet, men faller ned mot nakken bak også. Hjelmen alene veier beskjedne 429g og etter en del prøving passer den bra på hodet. Legger du på 259g får du beskyttelse av kinn og hake i tillegg. Denne to-i-en-funksjonen virker til å være bra.

Pakkeinnhold

Hjelmen kommer i en relativt beskjeden innpakning. Det er faktisk vanskelig å se hva som er inni pakken hvis du bare ser pakken. Inni pakken ligger hjelmen, et sett med plater for å dekke hullene der kinnbeskytteren skal monteres og to dokumenter.

Det ene dokumentet beskriver kjapt hvordan kinnbeskytteren monteres, det andre viser produktporteføljen til Uvex. Jeg er litt skuffet over at Uvex ikke legger med en bedre bruksanvisning. Det er nemlig en del skulte tilpasninger.

Tilpassing og justering

Selve tilpassingen gjøres ved hjelp av en BOA-strammer i nakken. Denne justeres opp og ned til å tilpasse seg den størrelsen man har på hodeomkretsen. Jeg har ganske stort hode så jeg er helt i ytterkant av hjelmens størrelse (61cm). Jeg synes hjelmen satt ganske hardt og prøvde mye forskjellig. Det er veldig synd at ikke Uvex ikke har en enkel bruksanvisning som viste  to fester som kan flyttes. Disse er gjemt under to polstringer på siden av hjelmen. Når disse ble justert opp så var det mye enklere å få hjelmen på hodet.

Det går to stropper på siden av hjelmen og ned til et festepunkt. Dette festepunktet kan flyttes ved hjelm av ei enkel klemme. Når dette er gjort kan lengden på selve festestroppen justeres under haka. En liten bonus er at selve stroppen pakkes inn i en polstring. Den virker til å sitte ganske bra.

Uvex Jekkyl HDE på hodet
Uvex Jekkyl HDE på hodet

Kinnbeskytteren

En vanlig hjelm har ikke denne ekstra beskytteren foran. I følge produsenten skal man med et par enkle håndgrep feste på beskytteren og være klar for nedoverbakkene. Uvex har til og med laget en liten reklamefilm som demonstrerer hjelmen i bruk.

I teorien skal man sikte to klemmer inn på et spor på hver side av hjelmen for så å få en festeskrue på plass i et motsvarende hull på siden av hjelmen. Bit deg merke til at jeg sier i teorien, for i praksis var det på langt nær så enkelt. Mulig jeg får dette bedre til etterhvert, men da må det øves. Det er nemlig ikke så enkelt å treffe på et hull 90 grader til høyre og venstre i synsvinklene. For så å få ei festeskrue til å treffe et hull bakom øret på hver side.

Legg inn en kommentar