Osprey Viper 9

DrikkesekkOspreyReklameSekkViper 9OppbevaringProdukttester

Osprey Viper 9 er en relativt liten sekk. Førsteinntrykket er at sekken virker solid og godt formet. Innpakningen er i form av en enkel plastikkpose og bare et par etiketter er festet til sekken for å fremheve dens egenskaper. Sekkens egne bånd er brukt til å surre den sammen, men ved hjelp av et par enkle grep er alle båndene løsnet og sekken er klar til bruk.

Det er viktig for meg at sykkelhjulet.no oppleves som en objektiv produkttester og derfor opplyser jeg om at Osprey Europa har sendt sekken i anledning denne testen.

Passform og ventilasjon

Sekken er liten og lett. De tilpasningsmulighetene den har er lengden på skulderremmer, lengden på bryststropp og lengden på hoftebeltet. De to sistnevnte er relativt tynne, faktisk bare normal båndbredde uten noen form for polstring. Sekken har fire festepunkter. To øverst til skulderremmene og to nederst til både skulderremmer og hoftebeltet.

Selve ryggpanelet er det ikke noen justeringsmuligheter på. Lengden på panelet og hvilepunktene mot ryggen er avhengig av at ryggen din passer. Ospreys eneste alternativ er en damemodell, ingen store eller små modeller med forskjellig rygg.

Når det kommer til ventilasjon så har ryggpanelet er gitter med hullete skumplate bak. Ventilasjonen er derfor ganske god i sekken. Den brede delen av skulderremmene er også med samme gitter og skumplate. Det bør gi godt med utlufting til varm hud under.

Rominndeling

Sekken er designet rundt et hovedrom med glidelås som åpningsmekanisme. Osprey har valgt en glidelås med to lukkestykker slik at det skal være enklere å komme til rommet i sekken. På utsiden har de fått plass til ei lomme som egner seg for verktøy og reservedeler.

Mellom ytterrommet og hovedrommet er det et åpent rom. Dette rommet har netting på kantene og holdes sammen ved hjelp av to bånd, et på hver side. Det jeg umiddelbart reagerer på er at dette båndet krysser glidelåsen til hovedrommet relativt langt oppe. Har du fylt dette mellomrommet med mye forskjellig, så kan du risikere å miste dette ut på bakken når du må ta av båndene for å få åpnet hovedrommet helt.

Sekken har i tillegg en lomme helt øverst for mobiltelefoner og annet elektrisk utstyr. Denne lommen er virkelig romslig og tilpasset moderne store touchtelefoner.

Delvis mot ryggen av sekken finner man en glidelås og en lomme som huser drikkesystemet. Dette er virkelig praktisk for glidelåsen er formet slik at den går over nakken og ned på den ene bærestroppen. Dermed blir det mulig å glide opp hele glidelåsen og få plukket ut drikkesystemet inklusive drikkeslangen. Praktisk hvis man skal fylle vann eller rense.

I sekkens hovedrom finner man et fleksibelt nett til å holde eksempelvis en liten termos.

Mellomrommet har ingen annen funksjon enn at det er netting på sidene. Det vil typisk fungere fint til fuktige klær eller annet man gjerne ikke ønsker å få ned i hovedrommet på sekken.

Ytterrommet har tilsvarende fleksible nett som i hovedrommet, men her er det to mindre lommer. Jeg tenker at man typisk kan få lagt på plass pumpa, lappesaker og annet man ønsker å ha kontroll på her. I tillegg finner man en skjult strammemekanisme for hjelmfestet oppi lommen her. I tillegg har Osprey sydd inn feste til nøklene. Dessverre er dette øverst i sekken med ganske liten tråd, så nøklene kommer til å skramle frem og tilbake oppi øvre del av lomma.

Så skal rommene benyttes til å fylle sekken med fornuftig innhold og her kommer nok dessverre sekken en smule til kort. De to rommene som er i ytterrommet er faktisk så små at pumpa ikke får plass. Og hele rommet er så lite at ikke demperpumpa får plass i det hele tatt. Derfor kan rommet kun brukes til småting jeg har med meg på tur. Typisk strips, kamerastativ, tape, girøre osv.

Hovedrommet må først og fremst ofres for at pumpene skal få plass og helt nede i bunn av sekken blir de to slangene liggende. Jeg liker å ha sånne skitne gjenstander liggende i ytre rom og heller spare det indre rommet til andre rene gjenstander som kamera og briller.

Likevel får faktisk regnjakken, førstehjelpsutstyr, kamera, briller og mobiltelefon plass i det indre rommet. Det er ikke mye plass til andre ting der lengre og ei ekstra bukse eller en større nistepakke må bli igjen hjemme. Jeg skulle klart å få med meg en matpakke med fire-frem brødskiver hvertfall.

Mobiltelefonen blir liggende ubeskyttet helt ytterst. Det er ingen former for polstring og har du harde gjenstander i hovedrommet er det sannsynlig at dette blir liggende å slå mot hverandre. Hvis du pakker riktig, så legger du noe mykt øverst og da vil telefonen ligge ganske trygt. Den har fremdeles lite beskyttelse mot omgivelsene på utsiden av sekken. En bonus er at sekken har virkelig god størrelse på rommet for mobiltelefonen. Min iPhone X går nedi uten problemer.

Drikkesystem

Drikkesystemet er brukt flere av sekkprodusenter og fungerer veldig bra. Hydrapak har en bra løsning for fylling av vann og det som Bergans manglet i sin sekk har Osprey løst på en praktisk måte ved hjelp av en langsgående glidelås. Selve blæra er også en del større på denne sekken og dermed er det en ypperlig sekk for litt lengre turer.

Selve vannslangen holdes på plass av en liten magnet på selen. Den er faktisk utrolig praktisk når man blir vant med å finne magneten.