Styre og oppsett

BremsehendelBremserGirGirvekslerGirvelgerStyreStyrerørTeknisk
Scott Genius Styre

Scott Genius Styre

Hvis man tar styret til en vilkårlig sykkel, så er det som regel mye rart som befinner seg på dette. Det mest elementære er kanskje girbetjening og bremsehendler, men mange har også fjernkontroll til både dempere og sete. I tillegg kommer kanskje ringeklokke, refleks, lys og GPS. Når alt dette skal inn på et styre så kan det bli ganske fullt. Så hvordan går du frem for å plassere de forskjellige delene? Jeg skal prøve å gi deg svaret her i dette innlegget.

Bremser

Styret har, som skrevet, behov for å romme en god del. Det kan selvfølgelig bli for mye av det gode og mange syklister tilstreber det å få et styre som ser så rent ut som mulig. Det er likevel enkelte ting man gjerne ikke kommer utenom, med mindre man gjør sykkelen ulovlig. Det er nemlig enkelte elementer på sykkelen som er påbudt ved lov så lenge man skal ut på offentlig vei. To separate bremser, hvor den ene virker på bakhjulet og den andre på forhjulet, er et av kravene. Det vil si det at du må minst ha et bremsehendel hvis du har fotbrems, men somregel har du to bremsehendler.

Bremsehendlene er det første jeg finner plass til. Bremsehendlene skal stå montert rett innenfor holkene. Jeg liker å montere slik at jeg rekker bremsehendlene med bare to fingre. De ringefinger og lillefinger skal alltid holde rundt holkene. Når man da bremser for fullt skal ikke bremsehendelen komme borti de to fingrene. I tillegg skal bremsene være behagelige å nå både når man står og sitter. Jeg pleier å ta utgangspunkt i at bremsene monteres cirka 45oC fra horisontalplanet.

Gir

Det er mange enheter som gjerne skal nås via tomler og pekefingre, men det er ingen annen enhet som brukes oftere enn girene, derfor plasserer jeg girene etter bremsene. Jeg bruker kun bakgir, men mange har gir både foran og bak. har du gir, blir det altså minst en betjening til. Jeg bruker i tillegg gripshift fordi jeg synes det fungerer bra i det meste av vær. I tillegg så tar det ikke så mye mer plass enn en holke og da blir styret mindre fullt. har du gripshift handler det egentlig bare om å få plassert enheten slik at wiren ikke kommer i veien for bremsene. Sjekk også bevegelsesmønsteret til bremsene slik at du ikke er forhindret når bremsene har fullt utslag.

Ringeklokke

Ringeklokke er den siste enheten på styret som er påbudt hvis du skal ut på offentlig vei. Det står ingenting om plassering, men er det mye trafikk nytter det ikke å flytte hendene for mye fra eller på styret. Derfor er det greit å ha ringeklokka tilgjengelig med tommelen på en av hendene. Jeg har plassert ringeklokka mellom holken og festet til bremsene. Der er det uansett et lite ledig rom.

Lys og refleks

Det er påbudt med hvit eller gult lys foran hvis du sykler i mørket ellers refleks. Refleksen må strengt tatt ikke monteres på styret, men det er den mest logiske plassen. Lyset trenger heller ikke stå på styret, men i følge forskriften skal lyset være montert på selve sykkelen. Derfor hjelper det ikke med lys på hjelmen. Siden en del styrer har en tendens til å være buede, så er det midt i det er mest aktuelt med lys. Jeg har dedikert området helt inne ved fremspringet til sykkellysene mine.

Setebetjening og dempere

Setebetjeningen og demperbetjening må helst være innenfor rekkevidde til tommelen. Jeg har Avid bremser og Rockshox setebetjening og har derfor en såkalt Matchmaker. Denne gjør at du kan bruke samme festet til både bremser, gir og setebetjening. Derfor henger setebetjeningen min fast oppå bremsehendelen. Dette er en genial løsning og rydder opp en del på styret. Det finnes ettermarkedsalternativer hvis du har forskjellige leverandører av bremser, gir og setepinne.

Som regel begynner det å bli relativt fullt når disse betjeningene skal festes. har du gir med triggere på høyre og venstre side av styret, så må du benytte demper og setebetjening som kan monteres oppå eller rundt styrerøret slik at girbetjeningen får stå i fred. Har du gripshift, kan du tillate deg litt mer.

Resten av plassen

Nå er det ikke så veldig mye plass igjen på styret, men fremdeles er det enheter man gjerne skulle montert. GPS-en er en av dem. Noen fester også mobilen sin på styret. Personlig bruker jeg GPS-klokke så jeg har ikke det problemet, men styrefremspringet blir ofte brukt til plassering av blant annet GPS og telefon. Innimellom lys og gir er det mulig å få lurt inn et kamera.

har du gode tips til plasseringer? Del dem gjerne med Sykkelhjulet.no