Ultralydvasker

RengjøringUltralydvaskerService og vedlikehold
Ultralydvasker på kjøkkenbenken

Ultralydvasker på kjøkkenbenken

Ultralyd er lyd på en frekvens høyere enn den vi hører. Å vaske noe med lyd høres kanskje litt rart ut, men funksjonen er faktisk svært effektiv. Nå har de små ultralydvaskerene blitt betalbare og da kan det jo brukes av private også.

Et ultralydelement festet til et kar, skaper små bølger i vannet man fyller i karet. De små bølgene beveger seg bortover i vannet og treffer delen man har lagt til vask. Bølgene har den egenskapen at de skaper lavtrykk og høytrykk. Ved lavtrykk oppstår det fenomen kalt kavitasjon. Dette er en liten luftlomme som dannes i undertrykk. Når et lokalt høytrykk oppstår i bølgen igjen så imploderer luftlommen og mye energi frigis i form av trykk og varme. Dette slår løs den skiten som er på delen man vasker.

Vasking av deler skjer stort sett med vanlig vann. Merk at deler som inneholder fett ikke bør vaskes. Typisk maskinlager og kjeder. Skal man vaske kjedet bør lagrene fylles med fett igjen etterpå og dette må som regel tvinges inn på et vis. Hvis delen er veldig skitten kan man tilsette rensevæske av noe slag. Bruksanvisningen min foreslår såpe man bruker i oppvaskmaskiner, da i flytende utgave, og sitronsyre.

Vasking av fremgir

Vasking av fremgir

Erfaringene jeg har gjort meg så langt er veldig positive. Kompliserte deler som gir og pedaler, blir rene på en 10-15 minutter. Spesielt effektivt er sitronsyre (bakeprodukt) blandet i vann.

Vaskemaskinen kan i tillegg brukes til en del andre ting som briller, klokker og smykker. Det eneste kravet er at det du skal putte oppi tåler vann og ikke er for skjørt. Planen min er å kunne vedlikeholde sykkeldeler med den. Jeg tenker kjøre en runde på blant annet kassetter og bremsedeler på den. Mulig jeg prøver den på noen skivebremser og for å se om urenheter kan fjernes slik at skivene ikke skriker så veldig.