Ruter til Garminenheter

BaseCampGarminGarmin ConnectGarmin fenixNavigasjon
Garmin Fenix Navigasjon etter løyper

Garmin Fenix Navigasjon etter løyper

Jeg har fått spørsmål om hvordan jeg får spor fra diverse medium over til Garminklokka. Jeg bruker Garmin Fenix, men samme fremgangsmåte vil fungere på andre Garminenheter med blåtann som støtter rutehenvisninger. Du behøver ikke ha enheter som støtter kartvisning.

En stor gjenganger er at rutefilene som blir produsert ofte er ganske dårlige. Derfor ender det stort sett opp i feilmeldinger når man prøver å importere dem uten vasking. Derfor tenkte jeg å vise dere full fremgangsmåte.

Det første jeg bruker, er Garmins egen BaseCamp. For å få fornuftige kart i BaseCamp laster jeg ned kart fra Frikart.no. Selve rutegenereringa i BaseCamp er ikke spesielt bra, men det finnes muligheter for en del klipp og lim her.

Det neste skrittet er å gå igjennom aktiviteter jeg har sporet tidligere og lastet opp til Garmin Connect. Hvis jeg vet at jeg ikke har hele eller deler av sporet, bruker jeg Google Maps. Når jeg har laget et passende antall via-punkter på Google Maps kopierer jeg URL inn til GPS Visualizer og henter ut GPX-filer som jeg lagrer.

Når jeg har fått alle GPX-filene jeg trenger, benytter jeg BaseCamp til å redigere sporet med. Resultatet er at jeg har et spor som henger sammen, men som er ganske rotete. Ved hjelp av filterfunksjon i BaseCamp får jeg redusert antallet punkter. Deretter benytter jeg “Opprett Rute”-funksjon. Ruten får et lass med Via-punkter som kommer til å pipe når du nærmer deg og når du passerer dem. Derfor redigerer jeg bort alle unødvendige punkter. Merk at hvis du redigerer bort for mange og beregner ruten på nytt, så kan sporet endre seg. Det er ikke helt optimalt.

Når ruten er oppdatert og veivisningene er slik jeg vil ha dem, eksporterer jeg valgt rute som GPX.

Man skulle tro at Garmin selv var kompatible internt, men det er de ikke. Derfor bruker jeg GPSies.com og konverterer GPX-filen til GPX-format (dooh!). Den konverterte GPX-filen har nå blitt en aktivitet med datoen 01/01/2010. Det som er viktig nå er at du laster denne opp til Garmin Connect for så å slette den med en gang du er ferdig med den. Ellers vil du få problemer med å finne den igjen og få slettet den ved en senere anledning.

Altså går du til Connect.garmin.com og her trykker du på Aktiviteter og velger importer. Så drar du den nye GPX-filen din over på opplastingsområdet og får lastet opp aktiviteten ved hjelp av “Importer data”. Det du får nå er en aktivitet som du kan se på ved hjelp av “Vis detaljer”-knappen som kommer opp bakom GPX-filen i samme vindu. Jeg har laget en aktivitet i nærområdet mitt som jeg tenkte jeg skulle bruke som treningsrunde. Det første jeg gjør er å kopiere URL der jeg står nå og limer denne inn i en ny tab. Så trykker jeg på tannhjulet til høyre over kartet og “Lagre som løype”.

Du kan velge å redigere om tid, tempo eller hastighet slik at dette ikke vises. Eventuelt at du ønsker å presse deg selv til å sykle hardere.

Til slutt går jeg tilbake til den taben jeg var på først og trykker på tannhjulet en siste gang. Her velger jeg “Slett” og får fjernet aktiviteten jeg importerte.

Neste punkt nå er å sende GPS-løypa til enheten din. Med de fleste enhetene kan du gå på mobilapplikasjonen og navigere deg inn til “Løyper”. Her finner du den nyopprettede løypa og kan markere denne og trykke “Send til Enhet” øverst i høyre hjørnet på applikasjonen. Neste gang enheten din synkroniserer seg med telefonen, kan du bruke løypa. På Garmin Fenix går jeg på hovedmenyen (Holder inne midtre venstre knapp i 3 sek), går nedover til “Navigasjon”, velger “Løyper” og finner løypenavnet der. Så trykker jeg “Utfør løype”.