10 Sikringstips for sykkelen

FalckSykkelforsikringSykkelregisterForsikring

Har du en dyrebar sykkel som du helst skulle hatt noen år til? Her er 10 gode tips for deg som gjerne vil ha sykkelen din selv og prøve så godt det lar seg gjøre at ingen stjeler den fra deg.

Låst bod

Låst bod

1. Oppbevar sykkelen på privat innelåst område

Det sier seg kanskje selv, men det å sette sykkelen fra seg utendørs gjør den mer fristende for tyver. Har du en felles sykkelgarasje er det litt bedre, men det beste er et avlukke som bare du selv har nøkkelen til. Rydd plass i den private boda eller andre egnede steder i huset/leiligheten og få sykkelen trygt inn i låste omgivelser når den ikke er i bruk.

2. Skal du sette sykkelen fra deg offentlig så lås den

Det finnes mange av de som sykler til butikken og parkerer den utenfor uten å sette på låsen. Man skal jo BARE en rask tur inn og kjøpe melk og brød. Det tar ikke mange sekundene å komme seg opp og avgårde på en sykkel som står ulåst. Et godt tips er derfor å låse sykkelen fast til noe om du først skal sette den fra deg.

3. Ramma er ofte dyr, men hjulene kan også være verdt nesten like mye. Lås derfor fremhjul, bakhjul og ramme til et objekt.

Du er kanskje ikke så kjent med hva de forskjellige delene på sykkelen din koster. Har du sykkel til rundt 10 000kr så vil fort et hjulsett utgjøre rundt 3 000kr av den summen. Hjulsett med hurtigkoblinger går fort å ta med seg, så da kan det være lurt å kjøpe en lås som er langt nok til å ta med seg begge hjulene, ramma og et fremmed objekt i låsesløyfa. Så slipper du å komme ut til ei ramme uten tilbehøret.

4. Ikke bruk billiglås

Har du brukt mange tusen kroner på en ny sykkel, så ikke bruk en hundrelapp på låsen. Spander på deg en lås som svarer til sykkelens verdi. Hvis du i tillegg låser sykkelen ved siden av andre som har valgt en billigere lås enn deg, så kan det være at tyven ikke gidder å begynne på din lås.

Hurtiglås på hjul

Hurtiglås på hjul

5. Hurtigfester er greie, men parkerer du ofte offentlig så er det lettere å få med seg et hjul eller et sete.

På treningssykkelen eller rittsykkelen er det vesentlig at ting kan tas av og på i full fart, spesielt da hjulene. Skal sykkelen stå offentlig parkert så er det derimot en invitasjon til tyvene. Å bytte ut hurtigfestene med skrubare fester tar ikke så veldig lang tid og koster ikke spesielt mye heller.

6. Plukk med deg en del (eksempelvis setet)

Har du hurtiglås på setet, så kan det tas med. Jeg ville ikke syklet på en sykkel uten sete og det tenker nok mange tyver også. Har du sekk eller veske med deg, så stapp setet oppi når du går fra sykkelen. Hvis du vil ha setet på samme plass, kan du sette på en elektrotapebit.

7.  Ekstrautstyr er ofte ettertraktet. Ikke la sykkelvesker eller komputere stå på sykkelen

Veska under setet til slanger, sykkelpumper, gasspatroner og annet vesentlig utstyr for reperasjon langs veien er enkelt å få med seg. Et par borrelåser og vips så er sykkelens eier ei veske fattigere. Det samme gjelder sykkelkomputere. Med dagens teknologi er alt trådløst, men hovedenheten er den dyreste. Derfor er det lønnsomt for tyver å ta med seg disse komputerene og heller kjøpe reservedelene.

8. Kjøp en skramlesykkel for handling/skole/mm og spar godsykkelen til turer

Har du en sykkel til mange tusen som du ikke vil ha stjålet? En billig forsikring kan være å kjøpe seg en skramlesykkel på finn.no eller andre nettsteder og bruke denne til og fra butikken. Skulle noen finner på å ta den, så er det i værste fall affeksjonsverdien det går utover.

9. Skulle uhellet først vær ute så kan redusert egenandel være en god måte å få igjen litt ekstra på forsikringen. Registrer sykkelen i et FG-Godkjentsykkelregister i dag.

En rekke innbo pluss/super forsikringer krever FG-godkjent sykkelregister for å få igjen noe på forsikringen ved tyveri. Andre selskap reduserer egenandelen fra 4 000kr til 2 000kr ved FG-godkjent register. Det er for seint å registrere sykkelen etter at den er stjålet, så gjør det nå i dag.

10. Sørg for at forsikringene dine dekker sykkelen din om noe skulle skje (Uhell og tyveri)

Er du sikker på at forsikringen din dekker sykkeltyveri? Les igjennom vilkårene dine og vurder eventuelt om du skal bytte selskap.