Dag 5 Lærdal – Geilo

FinseFlåmFlåmselviGeiloHaugastølLangturRallarvegenSykkelturUstaosetEkspedisjoner
Faktaboks
Beregnet Faktisk
Kilometer 124km 103km
Høydemeter 2562m 2083m
Tidsforbruk 10,5t 10,5t
Startpunkt Hornsvatnet Lærdal
Sluttpunkt Ustaoset Geilo

Introduksjon

Dag 5 går fra Hornsvatnet til Ustaoset. Dette er enda en etappe som jeg gleder meg til. En stor del av etappen går over Rallarvegen. Rallarvegen ble opprinnelig laget for å komme til når jernbanen Bergensbanen ble bygget.

Vegen har fått navnet sitt fra personene som bygget vegen da disse ofte ble kalt Rallar. Vegen blir i tillegg ivaretatt slik som den opprinnelig ble laget.

Det blir en fantastisk etappe, men flotte omgivelser og mye pent å se på. Jeg har estimert inn litt lengre tid her da jeg er usikker på hvor god kvaliteten på vegen er.

Oppsummering av dagen

Jeg tok, som skrevet, turen gjennom Lærdalstunnelen som første del av turen. Planen var faktisk å ta toget opp til Myrdal og begynne Rallarvegen derfra, men slik skulle det ikke bli.

Det lå nemlig et cruiseskip i Flåm og alle turistene skulle opp til Myrdal den dagen. Så toget var helt fullt. Da var det bare å begynne stigningen for egen motor. Og akkurat det er en av de bedre tingene med langturen min. Dalen er en av de frodigste jeg har sett. Det var grønntoner over alt og den blå himmelen gjorde dagen fantastisk.

Oppover gikk det og til slutt møtte jeg veggen. Ikke psykisk sett da, men fysisk. De 20 hårnålssvingene opp mot toppen er det bratteste jeg har vært borti. Jeg kunne bare glemme å sykle dem, så det ble pushbike i noen hundre meter. På toppen ble det en velfortjent rast før jeg fortsatte. Det var stadig stigning og mye stor stein i veien. Det ble bedre etterhvert, men først når jeg passerte Fagernut ble det fornuftig sykkelbar sti i lengre strekk.

Jeg trodde en periode at jeg hadde dårlig tid, men da Finse plutselig lå der var alle bekymringer borte. Finse kom og forsvant. Fra tidligere bekjentskaper vet jeg at matserveringen der er bra, så jeg kom meg forbi så fort som mulig. Turen fra Finse ned til Haugastøl ble litt lenger enn først antatt, men ned kom jeg. Planen var Ustaoset, men jeg fant ikke noen egnede teltplasser der. Jeg kom meg nesten til Geilo før jeg fant en rennende bekk i østvendt helling og passende flatt område.

Dagen endte utrolig bra, men kjenner at jeg begynner å bli mør i kroppen. Vurderer å avslutte noe tidligere med et tog fra Ringebu eller Lillehammer og opp til Heimdal istedenfor å sykle Rondane, Foldal, Hjerkinn og Oppdal.

God natt fra teltet.