Dag 3 Dombås – Bygdin

BygdinNedre SjodalsvatnSjodalenSlådalsvegenSykkelSykkelturValdresflyeEkspedisjoner
Faktaboks
Beregnet Faktisk
Kilometer 123km 141km
Høydemeter 2277m 2289m
Tidsforbruk 8,5t 10,75t
Startpunkt Vågå Dombås
Sluttpunkt Vang Bygdin

Introduksjon

Dag tre starter ved Vågå og herfra skal jeg over Valdresflye. Mesteparten av dagen går med på stigning. Valdresflye er et av de høyeste vegene i Norge så det skal bli spennende. Jeg har valgt ei rute som ikke følger hovedveien hele tiden. Det er fordi jeg ønsker minst mulig biler.

Dagen begynner med en liten nedover mot selve Vågå før jeg skal opp på fjellet. Det kommer til å bli en lengre periode med oppover siden Valdresflye er listet som den 8. høyeste fjellovergangen i Norge (1390moh).

Etter en lengre stigning kommer det en generøs utforkjøring. Etter en periode med nedover blir det lite parti med oppover igjen før turen fortsetter nedover mot Beitostølen og derfra mot Vang.

Oppsummering av dagen

Så gikk jo ikke dag nr 2 helt som planlagt, og det forplanter seg jo selvfølgelig over på dag nr 3. Siden jeg startet på Dombås hadde jeg 55 km å ta igjen.

Jeg la nedover dalen og Toftemo ble forsert relativt kjapt. Jeg hadde staket meg ut en rekke sideveier og gangstier på vei nedover mot Sel, men måtte dessverre ty til E6 noen kilometer også. Vel fremme ved Sel, la jeg kursen mot Vågå.

Veien til Vågå viste seg å gå en smule oppover. Det var riktignok skikkelig flotte omgivelser, men jeg ble varm og god. Jeg stoppet et par ganger for å ta litt bilder og slikt.

Turen over til Vågå gikk fakrisk utrolig greit. Selv om det var en del bakke så kom jeg i mål på under 4 timer. I Vågå ble det en sandwich på en kafeteria før jeg fortsatte.

Over brua og oppover gikk det. Mye oppover. Etter ca 3 kilometer med oppover traff jeg en hyggelig bonde som kunne fortelle at veien var i så dårlig forfatning at det knapt var mulig å gå der. Så han anbefalte ikke den veien. Da ble det nedover igjen da. 3 kilometer gange 2 til igjen nytte.

Alternativ nr 2 var å sykle den vanlige veien oppover mot Valdresflye, altså Riksvei 51. Det gikk smått. Fryktelig smått. Mange høydemeter i bratt bakke er ikke spesielt artig, men jeg kom meg opp. Etter hvert ble bakken slakere og så ble bakken til flatmark.

Jeg passerte etterhvert tregrensa og landskapet ble mer forblåst. Så bar det oppover den siste kneika mot toppen. Det var utrolig befriende å komme seg opp tilslutt.

Målet jeg hadde satt meg var Beitostølen. Da kunne jeg overnatte i telt der, men på grunn av feilsykling var det knapt med tid. Når i tillegg værgudene bød på regn ned fra Valdresflye ble det innendørsnatt på Bygdin. Denne gangen bare 46km bak planen, så jeg klarte å sykle inn 9km selv med feilsykling.