Dekning i ødemarka

DekningTelenorTeliaPå tur
Ikke på nett

Ikke på nett

Det er ikke så veldig ofte jeg ser på TV, men av og til lander jeg i stolen. Da hender det rett som det er at det snurrer reklame for en av våre to hovedaktører på mobilnett over skjermen. Telenor trekker frem en ung herremann som benytter telefonen sin i en rekke scenario. På en av reklamene er han på speiderleir og har ikke med seg kart og kompass. Han velger å stole blindt på telefonen fordi det er jo god dekning over alt. Det siste jeg har sett nå er Telias innsats med klokken Contact fra Norske ContinYou, hvor vi møter en eldre far og hans sønn. Sønnen er bekymret for faren som drar på fiske, men takket være klokken kan han slappe av.

Ikke missforstå meg totalt her nå, jeg synes det er fantastisk at mobilteknologien går videre og at det finnes gründere der ute som ser potensialet i teknologien og bruker den. Det jeg synes operatørene bør pålegges er å presentere er risikoen med å stole på dekningen. Jeg synes ikke det holder at det står med liten skrift nederst at dekningen spiller en rolle. Mye av norsk friluftsliv pågår i den norske fjellheimen. Dekningskartet til Telenor og Telia avslører selv hvor store hull de har i eksempelvis Nasjonalparkene våre. Trollheimen, Dovre, Rondane, Hardangervidda og Breheimen, for å nevne noen, har store hull både hos Telenor og Telia. Og da er det ikke 4G+ jeg prater om, det er den gode gamle GSM eller 2G-dekningen.

Den ovennevnte fiskeren kan man jo spekulere i hvor kommer fra, men tar man en titt på dekningskartet til sjøs er det ikke mange nautiske mil man skal ut før mobildekningen gir seg. Det er åpnet for at dekkede fartøy mellom 8 og 10,67 meter kan operere i Bankfiske 1 (ca 35 nautiske mil fra grunnlinjen). Det åpnes også for utvidelse av denne begrensningen mellom 15. mai og 30. september på inntil 100 nautiske mil. Dette er opptil 185 kilometer fra land. Ser man på Telenor og Telias dekningskart, er det skjelden dekning på inntil 35nmi (65km) og på ingen måte dekning opp til 100nmi (185km) fra land.

Jeg har tatt to utsnitt fra dekningskartene. De viser stort sett store tomme rom i midtnorge. Mulig de dekker mesteparten av Norges befolkning, men ikke mesteparten av Norges land.

Uansett når og hvor du drar, ha respekt for at dekning ikke er en selvfølge overalt. Stol ikke på at det er dekning der du drar. Lær deg kart og kompass, ta med ekstra batterier og last ned digitale kart slik at du ikke er uten hvis dekningen forsvinner. Avtal når og hvor du kommer frem og ta med deg nødvendig bekledning i tilfelle det skulle trenges.