Garminverden

GarminGarmin EdgeGarmin fenixGarmin ScaleSporingUtstyr
Garmin fenix 3

Garmin fenix 3

Garmin så et potensiale i utstyr for atleter og treningsglade for mange år siden. Faktisk nærmer selskapet seg 30 år. Det som begynte med GPS-utstyr til det amerikanske forsvaret utviklet seg etterhvert inn på det private markedet. Nå i dag har markedet blitt mer en navigasjon. Faktisk har navigasjon nå bare en rolle innen sporing for mange. Vi er ikke interessert i hvor vi skal, vi er interessert i hvor vi har vært. GPS-klokker og sykkelkomputere har blitt supplert med ulike sensorer. Noen interne og noen eksterne.

Vi vil gjerne ha nøyaktig stigningsplott, derfor er de dyrere enhetene utstyr med barometer for å fange opp trykkendringer. Temperaturmåler er også en naturlig del av denne sensorpakken, men fordi vi har klokken på handa har det blitt utviklet en ekstern sensor i tillegg. Sensorene eksternt har tradisjonelt sett kommunisert over en teknologi som heter ANT+. Nå nylig annonserte Garmin at de også kommer til å støtte Blåtannoverføring av sensordata.

Den mest brukte eksterne sensoren er nok pulsbeltet. Et belte som man stropper på seg over brystet for å fange opp hjerteslagene mens man er ute og trener. I tillegg er omdreininger på pedaler og hjul mye brukt. For de som jogger/løper finnes det sensorer man legger i skoene eller fester i skolissene. Et nokså nytt måleutstyr er kraftmåleren. Den er forsåvidt ikke så veldig ny på markedet, men privatmarkedet har fått den tilgjengelig til en overkommelig pris.

Mens vi er ute og trener overvåker klokken eller sykkelkomputeren alle disse dataene. De blir møysommelig lagret og analysert. Deretter blir de presentert til oss mens vi trener. De siste årene har sporing utenfor treningssituasjon blitt aktuelt. Nye aktører har kommet på banen og blant andre Garmin har vært nødt til å henge seg på. Det første var aktivitetsmåling. Hvor mange skritt går du i løpet av en dag? Dette ble tett fulgt opp grunnet anbefalinger fra helsesektoren. Et minimumskrav for å beholde en sunn og god helse er satt til ca 10 000 skritt om dagen.

Garmin økosystem

Garmin økosystem
(Bilde hentet fra garmin.com)

Disse aktivitetsmålerne kom gjerne i form av et lite tynt gummibånd man hadde på seg. Med blåtann innebygget overfører de data til ei nettside via eksempelvis mobiltelefonen din. Disse målerne utviklet seg så igjen til å fange opp bevegelser mens man sover. Aktivitetsmålerne blir stadig mer avanserte, samtidig blir de avanserte pulsklokkene mindre og mindre. Det som før var treningsklokker med relativt kort batteritid, har plutselig blitt klokker man går med hele tiden.

Garmin har fortsatt utviklingen og kommer nå med en rekke tilleggsprodukter til sine treningsenheter. Disse er nødvendigvis ikke avhengige av eksempelvis ei pulsklokke eller en sykkelkomputer, men kan fungere godt sammen med nettopp disse. På helsesiden har ei smartvekt blitt presentert. Denne har innebygget trådløskort og sender data opp til kontoen du har hos Garmin. Dermed kan du følge med på vektuviklingen din. Garmin har inngått en avtale med MyFitnessPal om kaloriinntak og dermed kan man registrere alt av mat her.

For sykling har Garmin fortsatt utviklingen og laget lys som lar seg styre og overvåke via sykkelkomputeren. Girsystemet kan kommunisere til sykkelkomputeren via ANT+ og dermed får du inn data om hvilket gir du velger. Kanskje spennende å se i etterkant når du analyserer eksempelvis en tung bakke eller en sprint du har gitt alt i.

Holder du på med filming av aktivitetene dine så kan Garmin også presentere et utvalg actionkameraer. Selvfølgelig kan også disse styres via enhetene dine.

I det hele så har Garmin mer eller mindre et økosystem av enheter rundt deg. For vi mennesker har en tendens til å like to ting. Sømløshet og statistikk, spørsmålet er nå bare hva det neste fra store blir.