Bred nok felg

DekkFelgTeknisk
Smal felg

Smal felg gir lite støtte til sidekantene på dekket og det krenger (Bilde hentet fra Syntace.com)

De siste årene har fokuset på felger økt. Ikke det at man ikke har pratet om det før, men samtalen har blitt et tema som følge av de forskjellige dekkbreddene som har kommet på markedet. I dag har vi alt fra de smaleste racersykler til de feteste fatbikes. I samspill med denne porteføljen av sykler kommer også felgbredden.

Så hva er egentlig grunnen til valg av felg? Det korte svaret er vekt og stabilitet, men la meg få utdype dette litt. Vi snakker alltid om vekt. Vekt i rotasjon kan være en utfordring fordi det skaper moment. Et gram fra eller til, merker nok ikke menigmann. Når det derimot kan være snakk om flere hundre gram så merkes det. Derfor spiller vekt en rolle. Så blir det en avveining mellom vekt og bredde.

Grunnen til at bredden spiller en viktig rolle har med vinkelen på sideveggene til dekket å gjøre. Smal felg og med brede dekk fører til at dekket får en rullende effekt når du svinger. Det vil føles veldig ustabilt. Rullingen sørger også for at mindre av dekket har kontakt med bakken, dermed mister du grepet i svingene i tillegg. Jeg gikk opp 4mm fra 21mm til 25mm innvendig og det var virkelig merkbart.

Bred felg

Brede felger gir optimalt grep. (Bilde hentet fra syntace.com)

I tillegg til at dekket får den rullende følelsen når man svinger, vil dekket få en tilsvarende skjelvende følelse når man er i ulendt terreng. Dette kan sammenlignes med dekket i sving. Man kommer på skrått underlag og sykkelen vil føles som om man sklir litt sidelengs. Selve bevegelseslengden behøver ikke være så lang, men det oppleves veldig ubehagelig og utrygt.

Så neste gang du planlegger å bytte dekk eller felger, tenk litt over kombinasjonen. Det er ikke alltid like lurt å kjøpe det bredeste dekket når du har smale felger. DT-swiss har laget en ganske fin oversikt i publikasjonen DT Swiss Tire Pressure / Tire Dimension

Jeg har valgt å lage en kjapp oppsummering. DT-swiss skriver at dette gjelder deres felger, men utgangspunktet er ETRTO standarden. Produsenter som Mavic og Schwalbe refererer også til denne standarden og tallene stemmer ganske godt overends. Noen produsenter er nok mer konservative med tallene enn andre. Med tabellen under som utgangspunkt, treffer man greit på felgbredde i forhold til dekkbredde. For å finne indre diameter på felgen din, bruker du et målebånd eller aller helst et skyvelær hvis du har. For smale felger i forhold til dekk gjør at du vil få rullende effekt. For brede felger i forhold til dekk kan føre til at dekket ikke sitter skikkelig på felgen. Les denne tabellen som en guide. For å være helt sikker bør du sjekke både dekk og felgprodusent.

Indre felgbredde dekkbredde (mm)
15-18 20-35
18-20 23-60
20-22,5 28-62
22,5-24,5 35-68
24,5-27,5 40-76
27,5-39,5 47-89
39,5-50 62-107
50-80 76-125