#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Lett sekk på tur

Av Christian Jensen16. desember 2016

Drikkesekk Mat Sykkeltur Tur Turproviant Verktøy Oppbevaring

Sekken fullpakket til tur
Sekken fullpakket til tur

Du har muligens vært der du også. Løper ut i boda for å fylle opp sekken med alt du trenger når du skal på tur. Faktum er at man sjelden trenger alt som havner oppi. I utgangspunktet er kanskje ikke det noe problem, men etterhvert som sekken fylles opp blir vekta tilsvarende.

Så hva trenger du egentlig i sekken?

Jeg tok utgangspunktet i en dagstur på sykkel. Skal du avgårde med telt og sovepose, blir diskusjonen en helt annen. Bildet over er av tredagerssekken min på en tur i Trollheimen. Den veide 17 kilo og var i overkant tung for sykkelturen. Utgangspunktet var som sagt en dagstur på sykkel. Jeg sykler stisykkelen min slangeløst. Det vil si at jeg må ha med meg hvertfall to slanger. Jeg tror ikke jeg kommer til å punktere to ganger, men hvis dekket vrenges av, så får jeg ikke fylt det igjen når jeg er i fjellet. Naturlig følgesvenn til slangen er lappesaker, dekkspaker og pumpe.

Det neste som kan skje i fjellet er bøyd girøre. Det har faktisk skjedd meg en del ganger, så girøret har jeg alltid med. Til denne trengs et multiverktøy. Så det må jeg ha med meg i tillegg. Når du prøver å ta livet av girøret ditt, hender det at girwiren ryker. Derfor har jeg pakket med meg en ny wire også. Bare selve metallet ikke hylsa.

På turer i fjellet kan været være skiftende. Da er det greit å ha med seg litt skift. Avhengig av hvor langt man drar fra bilen, så bør en vurdere muligheten for å måtte overnatte i fjellet ufrivillig. Er man alene bør man ihvertfall vurdere det. Som minimum tenker jeg å ta med meg ei vind/regnjakke. Har du planer om å sykle langt, så kan det være en fordel å ha med seg lys. Sjekk når det blir mørkt.

Skal du på dagstur, så trenger du mat. Det er lurt å dele opp maten slik at du kan spise flere små måltider. Smør med noe godt og gjerne salt. I tillegg bør du vurdere om du vil ha med deg vann til hele turen eller om du kan fylle underveis. Sjekk med lokalkjente om det er mulig å drikke vannet i området.

Så kan jo uhellet være ute. Derfor anbefaler jeg å ta med seg litt lappesaker til seg selv. Plaster, bandasje osv. En refleksvest, et refleksbånd eller noe annet reflekterende kan også være smart. Når det settes inn redningsmannskaper er det ofte med utstyr for å kunne se i mørket. Refleks returnerer ekstreme mengder lys.

Det siste er å ha med deg kamera. Det er viktig å dokumentere alt som foregår.

Oppsummert blir det da som følger:

 • 2 x slanger
 • Lappesaker
 • Dekkspaker
 • Pumpe
 • Girøre
 • Girwire
 • Multiverktøy / Leathermann
 • Vindjakke / Regnjakke
 • Lys?
 • Mat / godteri
 • Vann
 • Førstehjelpsutstyr
 • Refleksvest/refleksbånd
 • Kamera / GoPro?

Christian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar