Gavetips til syklisten

22. november 2016

Annet

Jula nærmer seg med stormskritt igjen, den evige utfordringen dukker opp enten man vil eller ikke. Hva skal man kjøpe i julegaver? Er du så heldig at en av de du skal kjøpe gaver til i år sykler litt, mye eller sånn cirka midt på treet? Da kan du fortsette å lese. Jeg har prøvd å sette opp ei liste over julegaver i litt forskjellige prisklasser.
For de av dere som jakter på priser og kjappe svar, her er oppsummeringen:

Enhet Beskrivelse Pris
Lys Trygg Polaris 1000L 299kr
Bekledning Bergans Fjellrapp (barn/voksne) undertøy fra 300kr / 350kr
Bekledning Smartwool Hiking Liner sokker 149kr
Hansker Let i skapet etter godt brukte og kjøp like. Alternativt Race Face Stage 389kr
Bli sett Sportful Reflex 349kr
Alt kan måles Blåtann pulsbelte 445kr
Alt kan måles Smartvekt 800kr
Actionkamera GoPro Hero 5 Session 2995kr
Actionkamera GoPro Hero 5 Black 3995kr

Lys


Trygg Polaris 1000L i eksen

Trygg Polaris 1000L i eksen

Lys til sykkelen har vært dyrt i mange år, men flere og flere billige merker har kommet på banen og dette presser prisene ned. Det er på ingen måte så dyrt som det en gang var. Mitt forslag til sykkellys er å ta en titt på bikeshop.no. Her har de et passende utvalg av lys. En pakke jeg kan anbefale er Trygg Polaris 1000L. Denne har jeg brukt i over tre år og og den holder bra enda. At den i tillegg har en beskjeden pris på bare 299kr (i skrivende stund) gjør den enda mer egnet som julegave

Bekledning


Det å kjøpe sykkeltøy er på ingen måte det enkleste man kan gjøre. Dyrt er det også. Det som derimot er mye enklere er å kjøpe det indre laget av tøy. Om vinteren er det ull som gjelder for min del. Et lag med ull under treningstøyet gjør det mye varmere. Sokker, stillongs, trøye ja til og med bokseren er ull for min del. Det finnes mange gode produsenter der ute, min favoritt er Bergans. Bergans har en serie som heter Fjellrapp. Denne finnes både til dame, herre, ungdom og barn. Med priser fra 350 for voksen og 300 for barn, så er dette også en fin gave. Jeg foretrekker Smartwool når det kommer til sokker. Smartwool har en sokk som heter Hike Liner Crew. Denne er strengt tatt designet for de som går, men den er veldig tynn og god og har ingen sømmer som går iveien for skoen kanter. Jeg brukte denne når jeg gikk over Grønland i 2016 og har brukt den i etterkant på sykkel. Du får sokken på norske nettbutikker som Outnorth.no. I skrivende stund koster den fra 149kr pr par.

Hansker


Sykkelhansker er forbruksvare. Jeg sliter gjerne ut et par på en sesong. Det kan ha litt med at jeg bruker hansker stort sett hele året for å unngå å bli oppskrapet av kvist og kvast når jeg sykler i skogen. Det enkleste er å gå i skapet til vedkommende å finne frem et godt slitt par og se om du finner like. Et godt utgangspunkt her er de større sportskjedene som G-Sport, XXL og Intersport. Bikeshop.no er også en god start. Personlig så bruker jeg veldig tynne hele hansker om sommeren. Andre foretrekker fingerhansker, altså hansker som bare dekker indre del av fingeren. Hansker er nok litt smak og behag, men jeg synes merket Race Face har mye bra. Jeg bruker Race Face Stage og er veldig fornøyd med disse. I skrivende stund koster de 389kr pr par.

Bli sett


I den mørke delen av året er det viktig å bli sett. De vanlige gule refleksvestene kan være noe prakk å ha på seg. Dårlig passform og mye flagrende stoff fungerer ikke særlig bra på sykkel. Bikeshop.no selger blant annet merket Sportful og her er det en rekke valg. Min favoritt er Sportful Reflex. En fornuftig jakke med reflekser designet inn i jakken. Prisen er det heller ikke noe å si på. I skrivende stund 349kr. Hvis den skal brukes utenom høst og vår, bør det muligens være litt rom under den til litt ekstra ull.

Alt kan måles


FitBit Aria

FitBit Aria
(Bildet er hentet fra Fitbit.com)

En av mine gleder med syklingen er å se hvor jeg har vært. Jeg liker høydekurver og fart. Andre synes puls og tråkkfrekvens er spennende. Teknologien har gått fremover og nye måleinstrumenter for kropp og sykkel har kommet på banen. Her kan man finne alt fra enkle små sensorer til dyre sykkelcomputere. Hvis samboeren akkurat har begynt å trene, så kan kanskje et pulsbelte til mobiltelefonen være noe å tenke på. Både Polar og Wahoo har blåtann-kompatible pulsbelter som fungerer med eksempelvis Strava. Prisen på disse er fra 445kr.

En annen ting som kan måles er vekt. Tro det eller ei, men det er faktisk mulig å bli veldig opptatt av vekt i treningssammenheng. Dette er en relativt ny dings og åpner for en helt annen mulighet når vekten er koblet opp mot internett. I tillegg ligger det logikk i vekten som klarer å finne ut hvem det er som går på og kombinerer dette med en konto. Har man eksempelvis en Garmin-konto kan ei Garmin-vekt legge til flere parametre til kontoen. Her finnes det i utgangspunktet to typer, en som benytter telefonen som mellomledd og en som laster rett opp på nett. Den sistnevnte er mye enklere å ha med å gjøre så lenge du har fått den på nett. Da er du ikke avhengig av å fikle med telefonen for å gå på vekta. I dag finnes det mange aktører, men de to mest etablerte er FitBit, og Withings. Polar og Garmin har også kommet på banen de senere årene. Det gjør at du har to veldig gode alternativ, men hvis den du kjøper gave til har Polar eller Garmin fra før av, er dette definitivt veien å gå.

Fitbit Aria registrerer i utgangspunktet bare vekt, men sammen med predefinert høyde og tidsbegrep klarer programvaren å kalkulere noen ekstra parametre. Pris fra ca 800kr

Witings WS-30 registrerer vekt, men klarer å kalkulere noen ekstra parametre. Pris her ca 900kr.

Polar Balance registrerer vekt, men regner også ut ekstra parametre. Bøygen her er at du må ha en Polar-enhet eller en mobiltelefon med blåtannstøtte. Vekta bør ikke kjøpes med mindre man har andre Polar-enheter. Pris fra ca 950kr

Garmin Index registrerer vekt, men også fettprosent og vannprosent. Om dette er nødvendig kommer alt an på brukeren. Vekten støtter Blåtann, ANT+ og WiFi. Garmin har kommet seg når det gjelder å få data fra Garmin til andre nettsider, men siden vekta også er den dyreste i listen bør du nok vurdere å kjøpe en av de to første hvis ikke den du kjøper gaver til bruker Garmin fra før av. Pris fra ca 1300kr.

Actionkamera


GoPro Hero 4/5 Serien

GoPro Hero 4/5 Serien

Fra venstre GoPro Hero 4 Session, GoPro Hero 5 Black, GoPro Hero 5 Session
(Bildet er hentet fra GoPro.com)

Det er alltid morsomt å kunne ha med seg kamera og filme det man holder på med. Det har vært i markedet lenge, men blir stadig bedre. GoPro produserer serien Hero og denne har nådd femte generasjon. Med generasjon 5 ble kameraene også vanntette uten hus. Det gjør dem enda mer interessante. En GoPro Hero 5 Session kan du ta med deg på sykkelturer og andre spennende turer. Ved hjelp av en batteribank kan du filme tilnærmet ubegrenset. Prisen på en GoPro Hero 5 Session er i skrivende stund 2995kr. Skal man gå opp et nivå, må man ut med 3995kr for storebroren GoPro Hero 5 Black. Det finnes mange andre gode alternativer på markedet, men et fåtall er så godt etablert som GoPro.