Mørketid

NattsyklingStisykkelSykkellysTrygg PolarisTips & Triks
Full rigg lades

Full rigg lades

Etter høstjevndøgn, 22/23. September, blir det plutselig veldig fort mørkt. Da er det lett å falle for fristelsen og slenge seg på sofaen. Etter at familiens minste har lekt, spist og lagt seg, så er det nettopp sofaen som frister aller mest. Det mange ikke er klar over, er hvor fantastisk det er ute på denne tiden. Man trenger ikke sykle seg en tur i skogen om man ikke har utstyret til det, men det er absolutt å anbefale.

Før var det bare de som tok seg råd til noen tusen kroner i sykkellys som syklet turer etter mørkets frembrudd. Spesielt de som da dro opp i marka. et lys på 5-600 lumen kostet fort over 1000 kroner. Det har heldigvis snudd. I dag selges det lys for under 300kr. Jeg kjøpte Trygg sitt sykkellys for ca 3 år siden. I år bestilte jeg et nytt batteri fordi det gamle batteriet var ladet så mange ganger at det ikke holdt hele turen min på full styrke. Det samme lyset selges nå i dag, men i tillegg har Trygg kommet med en del ekstra typer. Og det beste av alt var at de hadde fått større batteripakker. Så nå blir det 3 ganger lengre batteritid for min del.

Så hva trenger man egentlig når man sykler tur i mørket? På gangstier og veier der det allerede er gatelys trenger man et baklys og et fremlys som markerer hvor du er. Sportsbutikker som G-Sport, Intersport, XXL, med flere har pakker ned under 200kr. Da får man et lys som markerer hvor du er til bilister og gående. Det er ikke alltid dette er like synlig, så jeg vil i tillegg anbefale å få på seg en refleksvest.

Sykkellykt i mørket

Sykkellykt i mørket

Sykler man på vei, kan det også være en fordel å ha hansker med et refleksspor på, slik at billistene ser handen din når du indikerer feltskifte eller sving.

I tillegg begynner det å bli glatt på veier og litt is i marka. I begge tilfeller kan det være greit med piggdekk. Piggdekk kommer på rundt 300kr pr stykk til 26″ og 28″, mens du må ut med ca 400kr pr stykk for 27,5″ og 29″. Det er verdt å merke seg at 28″ og 29″ bruker samme felgdiameteren, men dekket til 28″ er tiltenkt grus og asfalt og er mye smalere. Somregel har de mindre pigger også.

Har du ikke vært ute og fartet på vinteren før, så er inngangssummen altså på cirka 1000 kroner for dekk og lys. Nå kommer jo spørsmålet om dette er noe poeng ganske fort opp. Hvorfor skal man farte rundt i marka når det er mørkt og kaldt. Personlig synes jeg det er herlig å komme seg ut og marka er virkelig fin å ferdes i nå. Det er frost i bakken og dermed blir det hardt. De myrhullene som var våte og ufremkommelige før, er som grusveier. Trærne langs stiene har mistet bladene sine og gir bedre sikt når man sykler. I tillegg til det så har man marka mer eller mindre for seg selv.

Jeg vil virkelig anbefale dere å komme dere ut. Ta et sett med langt undertøy under treningstøyet, en tynn buff under hjelmen og et par med skihansker eller sykkelhansker. Har du ikke bekledningen jeg nevner nå så finner du frem det du har og heller sykler litt kortere.