Metallstrenger til besvær

EikerFelgtapeNippelSykkelhjulVedlikeholdService og vedlikehold

På sykkelen snurrer rundt om 64 metallstrenger rundt og rundt. I prefekt balanse holder de felgen til navet og utgjør en stor del av hjulet selv om de i seg selv ikke er særlige store. Noen sykler har færre, noen sykler har flere. Uansett, så har de aller fleste tradisjonelle hjul eiker. Metallstenger trukket til fasong, hode på en side og gjenger på den andre.

Her rett før jul var jeg ute i marka og syklet. Et spjoing, akkurat som om ei gitarstreng som ryker, hørtes fra bakhjulet. Og ganske riktig. En av niplene som holdt eikene hadde gitt seg og sluppet eika. Du kjenner deg kanskje igjen? Jeg stripset (derfor har jeg alltid med meg strips) den løse eika til et par av de andre. Syklet sakte ned fra fjellet og hjem. Siden det var mørkt orket jeg ikke prøve å reparere, det tar alt for lang tid. Antagelig hadde hjulet holdt fint med 31 eiker også, men jeg var redd for at hele hjulet skulle kjøres i stykker.

Så hvordan reparerer man et hjul som har ødelagte eiker?

Oppskriften er ganske enkel.

  1. Du trenger nye eiker, nye nipler og felgtape. (du kan muligens gjenbruke, men det beste er å kjøpe nytt da det gamle kan ha usynlige svakheter)
  2. Fjern dekk, slange og felgtape. For å ta av dekk og slange gjør du som du pleier når du lapper sykkelhjul. Felgtapen har du muligens ikke tatt av før, men denne er bare å dra av.
  3. plukk ut ødelagte nipler og eventuelt eikerester. Hvis eikene er vanskelige å komme til må du av med kassett og skiven.
  4. Sett inn nye eiker og nipler
  5. Rett opp hjulet (stram eikene riktig). Dette er faktisk den vanskeligste delen. Er du heldig trenger du bare stramme den ene eika, men somregel bryter eikene av en grunn. I mange tilfeller er det dårlig strammede eiker som gjør det, og da er det en stor jobb å rette opp alle eikene.
  6. Monter felgtape, slange og dekk. Denne delen går ganske kjapt. Felgtapen skal ligge stramt rundt felgen og legge seg ned i gropa der niplene er festet. Slange og dekk gjør du som når du lapper dekk.

Lykke til!